In cursul lunii noiembrie 2016 Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor precum si a municipiului Bucuresti au desfasurat activitati de control in unitatile din industria agroalimentara care desfasoara activitati pe domenii de activitate, precum fabricarea produselor de morarit, a painii si produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a bauturilor racoritoare si alcoolice, depozitarea de seminte, legume si fructe.

Controlul unitatilor a vizat in principal aspecte privind calitatea spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum si cele de depozitare a materiilor prime si produselor finite, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind sistemul HACCP, conditiile de igiena si de functionare a unitatii.

In unitatile din industria agroalimentara s-au efectuat 8.109 controale, fiind acordate 69 de avertismente precum si 84 de amenzi in cuantum de 145.100 de lei.

Neconformitatile constatate si sanctionate au fost cele privind:

Nerespectarea regulilor de igiena (depozitare, substante dezinfectante, pereti, spatii, echipamente, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, sursa apa, grup sanitar, vestiar, plafon, actiuni DDD, paleti, becuri, plase protectie, paianjeni, laveta, cosuri, blaturi rafturi);

Documentarea si implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, implementare);, precum si etichetare, buletine analiza si ambalare, documente si trasabilitate.

Alte neconformitati constatate si sanctionate au fost si cele legate de personal (fise de aptitudini, echipament de protectie, stare de sanatate neatestata, instruiri), precum si alte abateri (inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, comercializare, compatibilitati, mijloc auto neinregistrat).

Pentru neconformitatile constatate au fost acordate amenzi in urmatoarele judete:

  • – Alba, 600 lei- depozitarea produsului alimentar fara respectarea conditiilor;
  • – Arad, 2.000 lei- depozitare necorespunzatoare in spatiile de productie;
  • – Bacau, 4.400 lei- nerespectarea normelor privind intretinerea spatiilor de depozitare si valorificare a produselor alimentare;
  • – Bistrita-Nasaud, 12.200 lei- spatii de productie, depozitare, vestiare si utilaje neigienizate, agregate frig neigienizate, echipament de lucru incomplet, stare de sanatate neatestata, depozitare direct pe paviment, termen de valabilitate ilizibil, lipsa dezinfectanti, lipsa sursa de apa calda, lipsa inregistrari parametri temperatura, lavete din material textil, cos de gunoi fara capac, depozitare direct pe paviment, lipsa echipament de protectie, frigider ruginit, produsele distruse nu au elemente de identificare;
  • – Botosani, 600 lei- depozitare necorespunzatoare;
  • – Braila, 9.800 lei- etichetare, trasabilitate necorespunzatoare;
  • – Bucuresti, 6.000 lei- neintretinerea spatiilor, depozitarea produse alimentare necorespunzatoare, etichetare;
  • – Buzau, 2.000 lei- unitate fara inregistrare sanitara-veterinara si pentru siguranta alimentelor;
  • – Calarasi, 3.200 lei- nerespectarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind intretinerea spatiilor de prelucrare, depozitare si valorificarea produselor alimentare, precum si a ustensilelor de lucru folosite, nu sunt actualizate examenele medicale;
  • – Cluj, 8.000 lei- desfasurare de activitati neinregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare, ambalare si etichetare necorespunzatoare a produselor alimentare, conditii igiencio-sanitare necorespunzatoare;
  • – Dambovita. 9.500 lei- neintretinerea spatiilor si utilajelor, etichetare necorespunzatoare, incepere activitate fara anuntarea DSVSA, functionare fara inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, depozitare necorespunzatoare;
  • – Dolj, 4.000 lei- lipsa document de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, depozitare necorespunzatoare;
  • – Giurgiu, 6.000 lei- lipsa trasabilitate;
  • – Gorj, 20.800 lei- intretinerea necorespunzatoare a spatiului de depozitare a materiilor prime, zone murdare, prezenta paianjenilor pe paviment si pereti, alimente depozitate pe paviment, personalul nu are echipament de protectie, aparatura frigorifica nu este igienizata, nu se monitorizeaza si inregistreaza temperaturile de depozitare, lipsa contractului DDD, functionarea fara inregistrare sanitara-veterinara si pentru siguranta alimentelor, blaturile rafturilor prafuite, nerespectarea de catre personalul angajat a cerintelor legale de depozitare a SNCU, manipulare si etichetare necorespunzatoare, resturi de alimente imprastiate pe paviment, trasabilitate, punere pe piata produse fara analize;
  • – Ialomita, 2.000 lei- camera frigorifica cu gheata in exces la nivel de agregat, paviment, pereti, plafon, usoare depuneri si pe ambalajele de produse alimentare, pavimentul din depozitul alimentar (ambiental) si zona de receptie igienizate necorespunzator;
  • – Ilfov, 2.000 lei- depozitare necorespunzatoare;
  • – Maramures, 2.000 lei- igiena necorespunzatoare spatii;
  • – Mehedinti, 2.000 lei- nerespectarea normelor privind conditiile de depozitare;
  • – Mures, 6.000 lei- igiena necorespunzatoare, circuit nefunctional;
  • – Olt, 8.200 lei- conditii necorespunzatoare de igiena, lipsa programe autocontrol, neanuntarea reluarii activitatii;
  • – Prahova, 1.200 lei- depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare;
  • – Sibiu, 5.200 lei- alimente expirate, igiena necorespunzatoare, depozitare;
  • – Teleorman, 20.000 lei- nerespectarea caracteristicilor de calitate ale produsului (substanta uscata);
  • – Timis, 2.000 lei- nerespectarea normelor sanitare veterinare privind depozitarea alimentelor;
  • – Tulcea, 2.400 lei- depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare, comercializarea produselor alimentare in spatii neaprobate/neautorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor;
  • – Vaslui, 1.200 lei- etichetare necorespunzatoare, depozitare direct pe paviment;
  • – Valcea, 600 lei- comercializare produse alimentare in spatii neaprobate;
  • – Vrancea, 1.200 lei- lipsa conditii privind manipularea produselor alimentare, conditii depozitare.

De asemenea in cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform procedurilor si Programului de supraveghere si control, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si substantelor interzise, precum si teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena si probe transmise spre analiza laboratoarelor arondate.

Share on Facebook