In cursul lunii iunie 2016, Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor precum si a municipiului Bucuresti au desfasurat activitati de control in unitatile din industria agroalimentara.

Unitatile din industria agroalimentara controlate desfasoara activitati pe domenii de activitate diverse, precum fabricarea produselor de morarit, a painii si produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a bauturilor racoritoare si alcoolice precum si unitati de depozitare – alimentare, seminte, legume fructe.

Controlul unitatilor a vizat in principal aspecte privind calitatea spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum si cele de depozitare a materiilor prime si produselor finite, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind sistemul HACCP, conditiile de igiena si de functionare a unitatii.

In luna iunie a acestui an au fost efectuate 8.545 de controale, in urma carora au fost aplicate 112 de avertismente si 131 de amenzi contraventionale in valoare de 191.700 de lei.

Neconformitatile constatate si sanctionate au fost cele privind:

  • neconformitati privind respectarea regulilor de igiena (depozitare, substante dezinfectante, pereti, paviment, spatii, echipamente, contract si proces verbal DDD, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, frigider, sursa apa calda, grup sanitar, chiuveta, corpuri iluminat, vestiar, recipienti, usi, canalizare);
  • neconformitati privind documentarea si implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, documentatie HACCP, proceduri);
  • neconformitati legate de produse (etichetare, buletine analiza, ambalare, neconforme, compatibilitati);
  • neconformitati documentare (documente, trasabilitate)
  • neconformitati privind personalul (examene medicale, curs igiena, fise aptitudini, echipament protectie)
  • altele (inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, comercializare, compatibilitati, neanuntarea inceperii activitatii).

Pentru neconformitatile constatate au fost acordate amenzi in urmatoarele judete:

  • Alba, 600 lei – depozitare materii prime in conditii necorespunzatoare;
  • Arad, 6.000 lei – neasigurarea trasabilitatii produselor alimentare;
  • Arges, 1.800 lei- materiile auxiliare nu sunt depozitate in totalitate pe rafturi si paleti, ustensile si utilaje neigienizate, spatiu de productie igienizat insuficient;
  • Bacau, 5.200 lei – etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare, nerespectarea conditiilor de depozitare a produselor alimentare, neintretinerea spatiilor de depozitare si a instalatiilor;
  • Bistrita-Nasaud, 10.800 lei – frigider nefunctional, aparatura masura si control, lipsa analize medicale, program autocontrol, dezinfectanti, lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, lipsa mijloace de spalare si dezinfectare maini, lipsa inregistrare parametru temperatura, pereti neigienizati, spatiu curatare legume neconform, lipsa recipient colectare deseuri, stare sanatate neatestata, spatii neidentificate, echipament de protectie incomplet, nu sunt respectate criteriile de compatibilitate la depozitarea produselor alimentare;
  • Botosani, 6.800 lei – desfasurare activitate in spatii neaprobate;
  • Braila, 2.600 lei – functionare fara document de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, etichetare necorespunzatoare;
  • Bucuresti, 7.200 lei – nerespectarea normelor sanitare veterinare privind depozitarea produselor alimentare;
  • Buzau, 9.800 lei – nerespectarea conditiilor de depozitare, ustensile neigienizate, echipament de lucru personal incomplet, agregat defect la camera frig, neintretinere spatii, lipsa spatii, depozitare necorespunzatoare, neanuntarea inceperii activitatii, nerespectarea criteriilor de compatibilitate la depozitare;
  • Caras-Severin, 2.000 lei – igiena necorespunzatoare in spatiul de prelucrare si depozitare;
  • Calarasi, 4.400 lei – lipsa probe produs finit, apa potabila si test de sanitatie, nu au fost actualizate examenele medicale periodice, nu sunt completate la zi fisele de monitorizare, acoperisul din depozit prezinta portiuni cu inflitratii, in spatiul identificat pentru ambalaje exista o cantitate mare de ambalaje care nu au fost returnate la depozit, depozitare vitrine frigorifice defecte si casate, nerespectarea normelor privind intretinerea spatiilor de depozitare si valorificare a produselor alimentare;
  • Cluj, 6.400 lei – asigurarea necorespunzatoare a trasabilitatii produselor alimentare, depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare, conditii igienico-sanitare necorespunzatoare;
  • Constanta, 600 lei – neintretinerea in conditii corespunzatoare de igiena a spatiilor de lucru, utilajelor, ustensilelor,
  • Dambovita, 10.900 lei – neintretinere spatii, utilaje, ustensile, depozitare necorespunzatoare alimente, tavan cu pete mucegai, nedocumentare trasabilitate produse alimentare, nu se respecta conditiile de igiena la depozitare;
  • Dolj, 23.000 lei – etichetare necorespunzatoare, lipsa document de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;
  • Galati, 4.000 lei – intretinere necorespunzatoare a spatiului de comercializare/ depozitare, functionare in spatii neaprobate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor;
  • Gorj, 9.400 lei – nu este amenajat un vestiar, nu exista sursa de apa si nici fosa septica, nu exista contract DDD, produsele alimentare nu sunt depozitate sectorizat, expunerea unor produse alimentare fara elemente de identificare, depozitarea nesectorizata a produselor refrigerate, unitatile nu sunt inregistrate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, mobilierul si aparatura frigorifica sunt neigienizate, vitrina frigorifica prezinta zone exfoliate, degradate, spatiile, pavimentul sunt neigienizate, deseuri si ambalaje depozitate in spatiul de comercializare, lipsa recipient precolectare deseuri (cutie de carton), nu exista grafice de monitorizare a temperaturii, nu exista fise de aptitudini si nici documente DDD, manipuleaza alimente fara echipament de protectie sanitara, depozitarea direct pe paviment, neintretinerea corespunzatoare a spatiilor, mobilierului si echipamentelor de lucru, personalul nu detine echipament complet de protectie, nu detine fise de aptitudine, deseurile menajere nu se colecteaza in mod corespunzator;
  • Harghita, 1.000 lei – depozitare necorespunzatoare a materiilor prime;
  • Hunedoara, 14.800 lei – neintretinere spatii, echipamente, nerespectarea proceduri din plan Haccp, depozitare necorespunzatoare, neanuntarea autoritatii competente asupra unor aspecte ce privesc sanatatea publica, rezultat necorespunzator microbiologic a probelor recoltate in cadrul planului cifric;
  • Ialomita, 2.800 lei – nerespectarea normelor privind intretinerea utilajelor si dotarilor;
  • Iasi, 4.000 lei – etichetare necorespunzatoare;
  • Ilfov, 7.600 lei – neintretinerea corespunzatoare a spatiilor, igiena necorespunzatoare, etichetare necorespunzatoare;
  • Maramures, 4.200 lei – igiena spatii, etichetare necorespunzatoare;
  • Mures, 20.600 lei – igiena necorespunzatoare, depozitare necorespunzatoare, manipulare necorespunzatoare, lipsa probe alimente, frigider defect;
  • Olt, 2.000 lei – depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare;
  • Sibiu, 13.600 lei – ambalare, etichetare, depozitare, igiena necorespunzatoare;
  • Timis, 6.000 lei – neintretinerea in conditii de igiena a spatiilor de productie;
  • Tulcea, 600 lei – lipsa igiena in spatiile imbuteliere a produselor finite si lipsa echipamentului;
  • Vaslui, 1.200 lei – depozitare necorespunzatoare;
  • Vrancea, 1.800 lei – nerespectarea normelor privind intretinerea spatiilor de prelucrare, depozitare precum si a instalatiilor, utilajelor si a ustensilelor de lucru;

De asemenea in cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform procedurilor si Programului de supraveghere si control, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si substantelor interzise precum si teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena, probe transmise spre analiza laboratoarelor arondate.

Share on Facebook