In cursul lunii martie 2017, Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor precum si a municipiului Bucuresti au desfasurat 10.231 controale in unitatile din industria agroalimentara care desfasoara activitati in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, a pâinii, a produselor de patiserie, a bauturilor racoritoare, a bauturilor alcoolice, dar si a celor de depozitare a produselor alimentare, a semintelor, legumelor si fructelor.

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spatiilor de depozitare a produsele alimentare, manipularea, prelucrarea si depozitarea acestora, controlul daunatorilor, documentele prevazute de legislatie si a informatiilor privind sistemul HACCP, conditiile de igiena si de functionare a unitatilor.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 102 de amenzi contraventionale in valoare totala de 201.620 lei si au fost acordate 133 avertismente pentru deficiente minore.

Neconformitatile constatate si sanctionate au fost:

– Arad, 2.500 lei – igiena necorespunzatoare in spatiile de productie, operatorul nu detine sisteme de stabilire a indentitatii sau proceduri standardizate care sa permita stocarea informatilor referitoare la asigurarea trasabilitatii OMG;

– Arges, 5.200 lei – materiile prime si semifabricate depozitate fara a respecta principiul compatibilitatii produselor, nu este respectata destinatia spatiilor, igiena necorespunzatoare in spatiul de productie, sifoanele din pardoseala colmatate;

– Bacau, 3.800 lei – nerespectarea normelor privind intretinerea spatiilor de prelucrare, depozitare si de valorificare a produselor alimentare; comercializarea produselor alimentare in conditii de igiena necorespunzatoare;

– Bistrita-Nasaud, 1.800 lei – pereti si plafoane neigienizate, spatii neidentificate, lipsa carnete de sanatate, echipament de protectie murdar, lipsa termometru, lipsa dezinfectanti, echipamente de protectie incomplete;

– Botosani, 600 lei – manipulare necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Brasov, 720 lei – neconcordanta privind documentele prezentate in timpul controlului oficial;

– Bucuresti, 2.000 lei – nerespectarea normelor privind intretinerea spatiilor de prelucrare, depozitare si de valorificare a produselor alimentare, precum si a instalatiilor, utilajelor si a ustensilelor de lucru folosite;

– Braila, 2.000 lei – lipsa trasabilitate;

– Buzau, 43.000 lei – refuzul de a permite accesul inspectorilor sanitar-veterinari in unitate, depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Caras-Severin, 2.000 lei – igiena necorespunzatoare in spatiile de productie;

– Cluj, 16.400 lei – asigurarea necorespunzatoare a trasabilitatii produselor alimentare, igiena necorespunzatoare in spatiile de productie, functionarea fara inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

– Constanta, 2.600 lei – nerespectarea normelor privind intretinerea spatiilor de prelucrare, depozitare si de valorificare a produselor alimentare, precum si a instalatiilor, utilajelor si a ustensilelor de lucru folosite;

– Dâmbovita, 19.600 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare, manipulare necorespunzatoare a materiilor prime si semifabricate; neintretinerea spatiilor si instalatiilor; etichetare necorespunzatoare a produselor alimentare; functionarea fara inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

– Dolj, 4.000 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Giurgiu, 12.000 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Gorj, 3.000 lei – prepararea produselor de patiserie fara instructiuni de dozaj a amelioratorului folosit sau de reteta de fabricatie, alimente congelate fara eticheta, manipularea neigienica a produselor alimentare, neefectuarea analizelor medicale obligatorii de catre unii angajati, functionarea in spatiu neinregistrat sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, personalul angajat nu utilizeaza echipament de protectie sanitara;

– Hunedoara, 5.000 lei – manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare, depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Ialomita, 2.400 lei – nerespectarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind manipularea produselor alimentare;

– Ilfov, 8.000 lei – etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare; lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

– Maramures, 2.000 lei – igiena necorespunzatoare in spatiile de productie;

– Mures, 18.400 lei – igiena necorespunzatoare in spatiile de productie; depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare; etichetare necorespunzatoare a produselor alimentare; manipulare necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Olt, 12.000 lei – lipsa trasabilitatii produselor alimentare;

– Salaj, 1.000 lei – igiena necorespunzatoare a unitatii, depozitare necorespunzatoare a materiei prime si a produsului finit;

– Sibiu, 18.600 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare; etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare; ambalarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Timis, 2.600 lei – produse alimentare neetichetate, neintretinerea in conditii de igiena a spatiilor de depozitare;

– Tulcea, 600 lei – nerespectarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind etichetarea produeselor alimentare de origine nonanimala;

– Vâlcea, 1.200 lei – trasabilitate necorespunzatoare;

– Vrancea, 8.600 lei – manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare, neintretinerea igienica a spatiilor de productie, a utilajelor si ustensilelor folosite, lipsa documentului de inregistrare pentru spatiile in care se comercializeaza en gross; depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare;

De asemenea in cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform procedurilor si Programului de supraveghere si control, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si substantelor interzise precum si teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena, probe transmise spre analiza laboratoarelor arondate.

Share on Facebook