Meniu

Amenzi de peste 200.000 lei au fost date de inspectorii ANSVSA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In cursul lunii martie 2017, Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor precum si a municipiului Bucuresti au desfasurat 10.231 controale in unitatile din industria agroalimentara care desfasoara activitati in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, a pâinii, a produselor de patiserie, a bauturilor racoritoare, a bauturilor alcoolice, dar si a celor de depozitare a produselor alimentare, a semintelor, legumelor si fructelor.

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spatiilor de depozitare a produsele alimentare, manipularea, prelucrarea si depozitarea acestora, controlul daunatorilor, documentele prevazute de legislatie si a informatiilor privind sistemul HACCP, conditiile de igiena si de functionare a unitatilor.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 102 de amenzi contraventionale in valoare totala de 201.620 lei si au fost acordate 133 avertismente pentru deficiente minore.

Neconformitatile constatate si sanctionate au fost:

– Arad, 2.500 lei – igiena necorespunzatoare in spatiile de productie, operatorul nu detine sisteme de stabilire a indentitatii sau proceduri standardizate care sa permita stocarea informatilor referitoare la asigurarea trasabilitatii OMG;

– Arges, 5.200 lei – materiile prime si semifabricate depozitate fara a respecta principiul compatibilitatii produselor, nu este respectata destinatia spatiilor, igiena necorespunzatoare in spatiul de productie, sifoanele din pardoseala colmatate;

– Bacau, 3.800 lei – nerespectarea normelor privind intretinerea spatiilor de prelucrare, depozitare si de valorificare a produselor alimentare; comercializarea produselor alimentare in conditii de igiena necorespunzatoare;

– Bistrita-Nasaud, 1.800 lei – pereti si plafoane neigienizate, spatii neidentificate, lipsa carnete de sanatate, echipament de protectie murdar, lipsa termometru, lipsa dezinfectanti, echipamente de protectie incomplete;

– Botosani, 600 lei – manipulare necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Brasov, 720 lei – neconcordanta privind documentele prezentate in timpul controlului oficial;

– Bucuresti, 2.000 lei – nerespectarea normelor privind intretinerea spatiilor de prelucrare, depozitare si de valorificare a produselor alimentare, precum si a instalatiilor, utilajelor si a ustensilelor de lucru folosite;

– Braila, 2.000 lei – lipsa trasabilitate;

– Buzau, 43.000 lei – refuzul de a permite accesul inspectorilor sanitar-veterinari in unitate, depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Caras-Severin, 2.000 lei – igiena necorespunzatoare in spatiile de productie;

– Cluj, 16.400 lei – asigurarea necorespunzatoare a trasabilitatii produselor alimentare, igiena necorespunzatoare in spatiile de productie, functionarea fara inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

– Constanta, 2.600 lei – nerespectarea normelor privind intretinerea spatiilor de prelucrare, depozitare si de valorificare a produselor alimentare, precum si a instalatiilor, utilajelor si a ustensilelor de lucru folosite;

– Dâmbovita, 19.600 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare, manipulare necorespunzatoare a materiilor prime si semifabricate; neintretinerea spatiilor si instalatiilor; etichetare necorespunzatoare a produselor alimentare; functionarea fara inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

– Dolj, 4.000 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Giurgiu, 12.000 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Gorj, 3.000 lei – prepararea produselor de patiserie fara instructiuni de dozaj a amelioratorului folosit sau de reteta de fabricatie, alimente congelate fara eticheta, manipularea neigienica a produselor alimentare, neefectuarea analizelor medicale obligatorii de catre unii angajati, functionarea in spatiu neinregistrat sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, personalul angajat nu utilizeaza echipament de protectie sanitara;

– Hunedoara, 5.000 lei – manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare, depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Ialomita, 2.400 lei – nerespectarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind manipularea produselor alimentare;

– Ilfov, 8.000 lei – etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare; lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

– Maramures, 2.000 lei – igiena necorespunzatoare in spatiile de productie;

– Mures, 18.400 lei – igiena necorespunzatoare in spatiile de productie; depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare; etichetare necorespunzatoare a produselor alimentare; manipulare necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Olt, 12.000 lei – lipsa trasabilitatii produselor alimentare;

– Salaj, 1.000 lei – igiena necorespunzatoare a unitatii, depozitare necorespunzatoare a materiei prime si a produsului finit;

– Sibiu, 18.600 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare; etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare; ambalarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Timis, 2.600 lei – produse alimentare neetichetate, neintretinerea in conditii de igiena a spatiilor de depozitare;

– Tulcea, 600 lei – nerespectarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind etichetarea produeselor alimentare de origine nonanimala;

– Vâlcea, 1.200 lei – trasabilitate necorespunzatoare;

– Vrancea, 8.600 lei – manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare, neintretinerea igienica a spatiilor de productie, a utilajelor si ustensilelor folosite, lipsa documentului de inregistrare pentru spatiile in care se comercializeaza en gross; depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare;

De asemenea in cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform procedurilor si Programului de supraveghere si control, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si substantelor interzise precum si teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena, probe transmise spre analiza laboratoarelor arondate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE