Novac afumat din Tara Barsei devine produs protejat la nivel european

Facebook
Twitter

In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astazi, 6 aprilie 2017, decizia de inregistrare a denumirii in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Tara Barsei (IGP).

Romania are la aceasta data trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicatie Geografica Protejata (2011), Telemeaua de Ibanesti – Denumire de origine Protejata (2016), Salamul de Sibiu – Indicatie Geografica Protejata (2016), iar in 20 de zile incepand de astazi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Tara Barsei – Indicatie Geografica Protejata.

MADR precizeaza ca inca doua produse, respectiv Carnatii de Plescoi si Scrumbia de Dunare afumata, se afla pe circuit la Comisia Europeana in vederea obtinerii protectiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicatie Geografica Protejata.

Conform Ministerului Agriculturii, in 2016, la nivel mondial erau garantate peste 1.500 de produse traditionale din care UE detinea cele mai multe –  1.404. Cele mai multe produse protejate le avea Italia (296), Franta (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) si Germania (96).

Spre comparatie, Bulgaria, stat care a aderat la aceeasi data cu Romania la Uniunea Europeana, are cinci produse care au obtinut certificarea, un produs pentru care documentatia este in curs de verificare si inca unul aflat in perioada de opozitie.

Ungaria, un membru mai vechi al UE, se poate lauda cu 14 produse inregistrate si un produs pentru care documentatia este in curs de verificare, fiind vorba de un tip de branzeturi pentru care se doreste obtinerea certificarii de specialitate traditionala garantata.

Croatia, care a devenit membra a UE la 1 iulie 2013, are deja un produs care a obtinut certificarea de Indicatie Geografica Protejata si are alte sase dosare in curs de avizare, potrivit datelor publicate pe site-ul Comisiei Europene.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE