Agricultorii, obligati să plateasca CASS pentru veniturile din 2012

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

ANAF urmeaza sa emita in acest an decizii de impunere pentru plata constributiilor de sanatate, CASS, inclusiv pentru veniturile obtinute din agricultura, aferente anului 2012, potrivit publicatiei „Capital”.

Conform sursei, ANAF va emite aceste decizii pentru cei care au realizat venituri din dobanzi, dividende, agricultura sau chirii, pensie, sau somaj, aferente anului 2012. Asta deoarece pana la 31 decembrie 2017 plata acestora se prescrie.

Emiterea deciziilor de impunere privind regularizarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru anul 2012 a fost suspendata in 2015, de catre presedintele ANAF de la acea vreme, Gelu Diaconu, dupa ce mai multi contribuabili au fost instiintati ca au de platit sume mai mari decat veniturile obtinute.

In acest, an, pentru ca plata acestora se va prescrie, respectiv dupa cinci ani, ANAF este obligat de Codul Fiscal sa reia procesul.

Potrivit unor surse ANAF, institutia va transmite decizii de impunere anuala catre persoanele fizice care au indeplinit in 2012 urmatoarele conditii:

Au avut venituri din activitati independente sau agricole, sau au realizat venituri din cedarea folosintei bunurilor, respectiv din chirii, venituri din investitii sau venituri din drepturi de proprietate intelectuala, iar venitul lunar a fost mai mare de 700 de lei, respectiv baza lunara de calcul. Asta inseamna ca nu toata lumea va mai plati aceste contributii, care se calculau la salariul minim pe economie. In 2015 zeci de mii de oameni s-au trezit ca au de platit mai mult decat au incasat, pentru ca baza de calcul a contributiilor datorate era salariul minim pe economie.

De asemenea, vor plati CASS si romanii care au avut venituri din activitati independente, iar baza de calcul, respectiv suma incasata a fost mai mica de 700 de lei, dar au obtinut si alte venituri pentru care datoreaza CASS, cum ar fi pensii peste 740 e lei pe luna, salarii sau indemnizatii de somaj. respectiv pensionarii, sau somerii care au castigat orice suma in plus peste pensie sau ajutorul de somaj din diferite surse, precum chirii de exemplu, sau activitati independente, vor trebui sa plateasca aceasta contributie, indiferent de valoarea venituri.

Cei care au realizat venituri din activitati agricole, iar sumele incasate sunt sub 700 de lei, si fac parte din familii care au beneficiat de ajutor social.

Sunt scutiti de la plata acestor contributii sunt asiguratii fara plata contributiei, respectiv copiii. Asta inseamna ca dobanzile obtinute din alocatia copiilor nu se mai impoziteaza, ca in 2015. De asemenea, vor fi scutiti si cei care au realizat venituri pentru care baza de calcul, respectiv suma incasata era maim ica de 700 de lei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE