Veniturile fermierilor au scazut in ultimii ani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Un nou studiu realizat de organizatia Copa & Cogeca releva situatia economica dificila a fermierilor europeni, afectati puternic de pietele volatile, precum si de costurile tot mai ridicate la inputuri.

Aceasta concluzie este confirmata si de o statistica Eurostat care arata o scadere de 2% a veniturilor agricole din UE in 2016, comparativ cu 2015.

„Desi increderea agricultorilor a crescut putin, datorita redresarii pietelor de lactate si carne de porc, situatia ramane nefavorabila. Fermierii se confrunta cu numeroase provocari precum pietele volatile, costurile mari la inputuri, precum si continuarea embargoului rus asupra exporturile agroalimentare. Mai mult decat atat, biroctatia Politicii Agricole Comune inabusa sperantele agricultorilor”, a declarat Pekka Pesonen, secretarul general al organizatiei Copa & Cogeca.

Potrivit Eurostat, veniturile fermierilor au scazut in 2016 cu 25% in Estonia, comparativ cu 2015. De asemenea, scaderi importante s-au inregistrat si in Franta (-15,8%), Belgia (-12,4%), Letonia (-12,3%), Slovenia (-10,7%), Italia (-7,7%), Germania (-4,7%), Marea Britanie (-4.0%), Luxemburg (-1,6%), Grecia (-1,2%), Suedia (-0.1%).

In ceea ce priveste Romania, cercetarea noteaza ca fermierii romani au avut in 2016 un an agricol mai bun din punct de vedere finaciar, comparativ cu 2015, atunci cand veniturile lor au scazut cel mai mult. Mai mult de jumatate dintre respondenti s-au declarat optimisti cu privire la viitorul economic al fermei lor. Cei care se declara pesimisti sunt preocupati in mod special asupra evolutiei pretului la cereale si oleaginoase.

Pe de alta parte, fermele zootehnice se confrunta si in prezent cu preturi scazute, in special pentru lapte, carnea de vita si porc, mai noteaza studiul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE