Copa-Cogeca: Pretul fertilizantilor s-a dublat in ultimii zece ani

Facebook
Twitter

Aproape jumatate din costurile de productie ale fermierilor europeni sunt reprezentate de achizitionarea fertilizantilor, pretul acestora majorandu-se cu peste 160% in ultimii zece ani, atrage atentia organizatia Copa-Cogeca.

„In multe state europene, pretul fertilizantilor a crescut cu pana la 162%, in perioada 2004-2014. De multe ori, aproape 40% din costurile totale de productie ale agricultorilor sunt pentru ingrasamite. Ar trebui examinat acest lucru si la nivel European”, a declarat recent, presedintele grupului de lucru pentru cereale din cadrul organizatiei Copa-Cogeca, Max Schulman.

De asemenea, acesta a anuntat ca se asteapta ca noul an agricol 2016 sa fie unul bun, cu recolte bogate, chiar daca in 2015 productiile au fost in general mai mici din cauza conditiilor meteo nevaforabile din unele zone.

„Exista totodata si o serie de preocupari cu privire la interdictia din unele state de a utiliza seminte tratate cu neonicotinoide, in contextul numerosilor daunatori”, a mai precizat Max Schulman.

Organizatia Copa-Cogeca reuneste impreuna 88 de organizatii agricole europene, reprezentant astfel la Bruxelles peste 28 de milioane de fermieri din Europa. Organizatia acopera 25 de sectoare agricole tratand probleme precum: viitorul PAC, negocieri comerciale, analize economice, probleme non-alimentare, implementarea reformei PAC, pietele marfurilor agricole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE