Culturile insamantate in toamna, promitatoare in intreaga Europa datorita iernii blande

Facebook
Twitter

Culturile insamantate in toamna au o stare de dezvoltare avansata in majoritatea tarilor europene, in principal datorita iernii blande, informeaza Buletinul privind monitorizarea culturilor in Europa JRC Mars.

Vremea mai calduroasa decat in mod obisnuit a facut ca o parte importanta din culturile cerealiere din estul Europei (Belarus, Ucraina, Romania, Bulgaria, Moldova), precum si Turcia, sa fie supuse unui proces de „decalire”, facandu-le astfel mai vulnerabile la posibilele ingheturi tarzii.

In ceea ce priveste vestul Europei, incepand cu luna februarie, au fost inregistrate deficite accentuate de precipitatii in state precum Spania si Portugalia.

Pe de alta parte, in nordul Italiei, precum si Slovenia si Croatia, s-au inregistrat in ultimele luni un excedent de precipitatii.

Pentru Romania, situatia culturilor insamantate in toamna este una predominant buna, exceptand insa zona Moldovei, acolo unde se inregistreaza deficite de apa de circa 1.500 de metri cubi la hectar, pentru stratul 0-100 cm.

Potrivit buletinului JRC Mars, perspectivele pentru noul sezon sunt promitatoare.

Cum se prezinta starea culturilor din Romania

Potrivit ANM, procesele fiziologice ale culturilor de câmp si pomi-viticole vor fi in general normale pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului, iar in depresiunile din centrul si nordul tarii, precum si pe terenurile unde se inregistreaza deficite de apa in sol, ritmurile vegetative ale plantelor se vor desfasura lent. In general, starea de vegetatie a speciilor de toamna se va prezenta medie si buna, respectiv medie si slaba la cele intârziate fenologic, precum si pe terenurile afectate de seceta pedologica, in special din sud-estul, sudul si estul tarii.

Culturile de orz si grau de toamna infiintate in perioada optima vor parcurge infratirea (10-100%) in cea mai mare parte a zonelor de cultura, precum si alungirea paiului (10-80%), indeosebi pe suprafetele agricole din jumatatea de sud a tarii.

Culturile infiintate tardiv isi vor continua formarea frunzei a treia (50-100%) si infratirea (10-30%).

In sudul, sud-estul si estul tarii, rapita se va afla predominant la infrunzire (10-16 frunze), alungirea tulpinii (10-90%) si local aparitia inflorescentelor.

La pomii fructiferi se vor continua fazele de inmugurire si dezmugurire in majoritatea plantatiilor, mai avansate fiind speciile extratimpurii si timpurii de sâmburoase (cais, corcodus, piersic), care se vor afla la inflorire.

In intervalul 26 martie – 1 aprilie, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura grâului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a teritoriului agricol. Pe suprafete extinse din Moldova, sudul si centrul Transilvaniei, izolat in nordul Munteniei si centrul Dobrogei, se vor semnala deficite moderate de apa in sol (seceta pedologica moderata).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE