Comisia Europeana a emis recent o alerta privind posibila existenta a bacteriei E.coli in branza de oaie provenind din Romania, dupa ce Italia a semnalat imbolnavirea copilului roman internat in Florenta, informeaza Mediafax.

UPDATE 15.00  In legatura cu acest caz, Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a facut urmatoarele comentarii:

„Sper din tot sufletul ca Europa sa inteleaga ca a fost un accident, daca a fost ramane de confirmat exact, sa vedem ce s-a intamplat. Foarte important e sa avem incredere in produsele romanesti. Sunt si situatii cand nerespectand standardele pana la capat sau intamplat mici accidente, dar speram sa nu se repete si ca autoritatile sa isi faca datoria corespunzator. Produsele de orgine animala au niste stardarde foarte inalte. ANSVSA are un plan de control foarte serios, daca exista scapari in anumite zone e de datoria noastra sa le corectam. In mod cert, pe hartie toate lucrurile stau foarte bine, asta va pot garanta. Pachetul igiena din 2004, care viza 4 regulamnete importante pentru sector. In contextul aderarii, Romania a trebuit sa inchida peste 1.000 de unitati care nu respectau standardelor. In prezent, toate aceste unitati indeplinesc toate conditiile. Daca au fost unele scapari se datoreaza neatentiei. Nu e o chestiune generala”, a declarat Achim Irimescu, intr-o conferinta de presa care avea ca subiect promovarea produselor romanesti ce au obtinut de curand protectie la nivel european.

„A fost undeva un accident, nu e vorba de o greseala de sistem. In sistemul de alerta rapida e cuplat ANSVSA la nivel european. Responsabilitatile ministerului sunt limitate in acest sens. Aceste insititutii isi fac datoria, ANSVSA-ul, Ministerul Sanatatii, fara doar si poate. Speram sa fi fost erori accidentale. Nu vreau sa identific o anumita firma. In primul rand a fost vina celor care trebuiau sa respecte normele respective. Nu vreau sa arat cu degetul catre o unitate sau alta. Sunt lucruri pe care trebuie sa si le asume fiecare producator/ procesator. La nivel european si implicit in Romania cea mai mare responsabilitate revine producatorului. Au fost mari discutii in cadrul carora Ministerul Agriculturii si-ar fi dorit sa controleze retetele in conditiile in care uneori in produs nu apare ceea ce e si pe eticheta. Eu am franat din start o asemenea initiativa, pentru ca la nivel european este o responsabilitate, repet, a producatorului. El in momentul in care a fost lasat sa produca pt. piata trebuie sa aiba HACCP, adica analizele in punctele critice. Orice producato care pune marfa pe piata trebuie sa respecte acest HACCP. Sa faca controlul exact in punctele critice de pe lantul de productie si sa se asigure ca toti care participa la productie respecta standardele”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Alerta, emisa in sistemul Comisiei Europene privind siguranta alimentara (RASFF), atrage atentia asupra riscului existentei bacteriei „Escherichia coli in branza de oaie provenind din Romania”.

Potrivit Comisiei Europene, exista un risc „grav” de imbolnavire de la acest produs. In consecinta, CE avertizeaza statele membre sa efectueze verificari in reteaua de distribuire.

Comisia Europeana a luat decizia de a emite o astfel de alerta dupa o sesizare facuta de Italia.

Infectia intestinala de care sufera copilul roman internat intr-un spital din Florenta a fost provocata de consumul de branza provenind din Romania, au confirmat joi seara laboratoare specializate din Italia, dupa rezultatul initial anuntat de autoritatile locale.

„Branza care are bacteria Escherichia coli a provocat infectia intestinala a copilului de 14 luni internat in Clinica Meyer din Florenta”, conform testelor microbiologice efectuate de Institutul Zooprofilactic Experimental din regiunea Lazio si de Institutul Superior de Sanatate din Italia.

Cele doua laboratoare au analizat mostre de branza trimise de Autoritatea sanitara locala din regiunea Toscana, scrie ziarul Firenze Post. “Sindromul hemolitic-uremic in acest caz este asociat consumului de branza”, informeaza cele doua laboratoare.

Ancheta autoritatilor medicale italiene include atat analize medicale ale copilului, cat si verificarea unor mostre de branza.

Un copil roman in varsta de 14 luni este spitalizat in orasul italian Florenta cu sindromul hemolitic-uremic (SHU) dupa ce ar fi consumat branza provenind de la o firma din Romania, informeaza site-ul cotidianului La Repubblica. Copilul roman este internat in Clinica Meyer din Florenta, cu simptome de toxiinfectie alimentara, medicii afirmand ca are sindromul hemolitic-uremic provocat de bacteria Escherichia coli.

Potrivit Autoritatii sanitare locale, exista suspiciuni ca infectarea s-a produs dupa ce copilul a consumat branza fabricata in Romania. “Autoritatile pentru siguranta alimentara au initiat imediat o investigatie epidemiologica in zona Florenta; exista suspiciuni ca boala ar putea fi provocata de consumul de branza provenind din Romania. Cetatenilor li se recomanda sa nu consume produse lactate fabricate de firma SC Bradet SRL si sa le predea cat mai rapid la magazinele de unde le-au cumparat”, a precizat marti Autoritatea sanitara din Florenta, citata de Mediafax.

Branza vizata de ancheta ar fi fost cumparata din magazine de produse specific romanesti, dar si din altele.

Share on Facebook