Cum se prezinta starea culturilor insamantate in toamna. Fermier: „Ingrijorarea se poate transforma repede in disperare”

Facebook
Twitter

Daca iarna nu a pus mari probleme agricultorilor romani, temperaturile calde din ultima perioada si lipsa precipitatiilor ii fac pe fermieri sa devina ingrijorati cu privire la culturile insamantate in toamna. O situatie dificila se inregistreaza in Moldova, acolo unde deficitul de apa atinge aproape 1.500 de metri cubi la hectar, pentru stratul 0 – 100 cm.

Pentru a afla cum se prezinta in acest moment culturile agricole insamantate in toamna (grau, rapita, orz orzoaica) am stat de vorba cu mai multi presedinti ai Asociatilor de Cultivatori. Cea mai grea situatie se intalneste in Botosani, acolo unde culturile au ramas „in viata” doar cu ajutorul unor precipitatii de circa 40 de litri pe metru patrat, in trei luni.

„Culturile arata bine, insa este o foarte mare nevoie de apa. In decembrie, ianuarie si februarie am avut circa 40 l pe pentru patrat. Le-a tinut in viata, dar nu s-au dezvoltat asa cum trebuie. Daca o sa vina caldurile si vanturile acelea de primavara, nu stiu cum o sa ne descurcam. Ce este cert e ca au trecut cu bine de perioada aceea de ger. Speram sa avem in luna martie mai multe precipitatii”, ne-a declarat Ing. Doru Andrici, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de cereale si plante Tehnice Botosani.

Si in judetul Bacau situatia este asemanatoare, in sensul ca deficitul de apa in stratul 0 – 100 cm depaseste 1.500 de metri cubi la hectar.

„Anul trecut am avut seceta severa, iar acum s-a accentuat acest deficit de apa in sol. Consideram ca am depasit 1.500 de mc la hectar, deficit, pentru stratul 0-100 cm. Chiar si asa insa, culturile se pastreaza oarecum bine. Rapita a suferit cateva daune, insa nu sunt daune de asigurare, adica sa depaseasca peste 30%. Ingrijorarea se poate transforma repede in disperare, mai ales daca ne gandim la scaderea preturilor la cereale. Nu ne mai acoperim cheltuielile. Si intarzierea subventiilor a favorizat aceasta scadere a preturilor, in sensul ca producatorii care aveau marfa pe stoc au fost nevoiti sa o vanda la preturi mici, din cauza datoriilor”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ing. Daniel Ciobanu, presedintele Asociatiei Judeteana a Producatorilor Agricoli Bacau.

Pe de alta parte, in vestul tarii, se inregistreaza in ultima perioada un exces de umiditate, lucru care ii impiedica pe agricultori sa intre in camp pentru a demara lucrarile de fertilizare.

„La noi, exista un exces de umiditate, deoarece in ultima perioada a plouat destul de des. Starea culturilor e una buna, inclusiv a graului care a fost semanat mai tarziu. In vest am avut in general temperaturi pozitive si noaptea. Din pacate, din cauza umiditatii excesive si a solului moale nu putem semana culturile secundare, de mazare furajera de exemplu. De asemenea, cei care nu au fertilizat iarna, cu ingrasaminte pe baza de azot, nu pot intra acum pe sole din cauza terenului moale”, ne-a declarat Ing. Ioan Andru, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli Agrara din Arad.

Totodata, si fermierii din sudul tarii, din Prahova mai exact, se confrunta cu un sol preponderent moale, fapt care ii impiedica sa execute o serie de lucrari in camp, precum fertilizarile. „Starea culturilor e buna spre foarte buna. Exista o valoare satisfacatoare de apa in sol. Rapita arata destul de bine, are deja peste 6 frunze. Singura problema este ca nu prea putem fertiliza din cauza terenului moale”, ne-a declarat Ing. Adrian Mocanu, presedinte al Asociatiei Producatorilor Agricoli de Cereale si Plante Tehnice Prahova.

Ce spune prognoza agrometeorologica?

Vremea calda se va mentine in intervalul 23 – 29 februarie 2016, in majoritatea regiunilor agricole. Sub aspect pluviometric, se intrevad precipitatii sub forma de ploaie, izolat cu caracter de aversa, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, in cea mai mare parte a tarii. In prima parte a perioadei, cantitatile de apa pot depasi 15-20 l/mp, iar in zonele joase si de lunca vor fi conditii de producere a cetii, informeaza Agentia Nationala de Meteorologie.

Deficitul moderat de umiditate din sol se va mentine izolat in vestul Moldovei. In schimb, aprovizionarea cu apa accesibila plantelor pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, mai arata prognoza ANM.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE