Exporturile agroalimentare ale Uniunii Europene au crescut usor in ianuarie 2016 fata de aceeasi luna din 2015, ajungand la valoarea de 9,3 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Balanta comerciala pentru toate produsele agroalimentare din UE inregistrata in luna ianuarie 2016 s-a transformat intr-un usor excedent de export comparativ cu deficitul inregistrat in ianuarie 2015. Excedentul de export pentru cele 12 luni (Februarie 2015 – Ianuarie 2016) s-a situat in jurul valorii de 16 miliarde de euro.

Cele mai mari cresteri ale exporturilor au fost inregistrate in tari precum SUA, China, unele state din nordul Africii, precum si o serie de tari din Orientul Mijlociu (inclusiv Iran).

Cele mai exportate produse agroalimentare din UE in ultimele 12 luni au fost cerealele (+57%), vinurile, bautorile spirtoase (+7%), bere, precum si animale in viu (+25%).

De asemenea, exporturi importante s-au inregistrat si asupra uleiului de masline, chiar daca anul 2015 a fost unul dificil pentru cultivatori, cu productii aproape injumatatite. Chiar si asa, exporturile UE de ulei de masline au fost in ultimele 12 luni in valoare de 2,3 miliarde de euro, reprezentant circa 1,7% din valoarea totala a exporturilor agroalimentare ale UE.

Pe de alta parte, valorile lunare de export au scazut in ianuarie 2016, comparativ cu decembrie 2015, la produse precum piei brute sau prelucrate, lapte praf si zahar.

Share on Facebook