Autoritatile nationale intarzie ajutorul european pentru sectoarele carne de porc si lactate! Fermierii, in pragul falimentului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Presedintii celei mai puternice organizatii agricole europene, Copa-Cogeca, atrag atentia ca autoritatile nationale intarzie acordarea ajutorului european destinat sectoarelor carne de porc si lapte, multi dintre fermieri fiind nevoiti sa intre in faliment.

„Doar 25% din pachetul de ajutor a fost pana acum platit agricultorilor, din cauza intarzierilor de la nivel national. Acest lucru ii obliga pe multi fermieri sa intre in faliment. O prioritate pentru Uniunea Europeana trebuie sa fie redeschiderea pietei ruse. Fermierii si cooperativele agricole nu ar trebui sa platesca ele pretul politicii internationale. Sprijinul primit de la UE nu acopera decat o mica parte a pierderilor suferite de fermieri”, a declarat Martin Merrild, presedintele organizatiei Copa, in cadrul unei intalniri cu Phil Hogan.

De asemenea, o luare de pozitie comuna a avut-o si presedintele Cogeca, Thomas Magnusson, care a precizat ca situatia pentru fermieri este una deosebit de grava, in urma pierderii pietei rusesti.

„Situatia este deosebit de grava, dupa ce am pierdut principalul nostru partener de export – Rusia, piata care valoreaza peste 5,1 miliarde de euro. Preturile sunt la un minim istoric in ceea ce priveste lactatele, carnea de porc, fructele si legumele”, a spus Thomas Magnusson.

Din cauza embargoului rus si a situatiei dificile din piata, Comisia Europeana a prevazut anul trecut pentru Romania un sprijin financiar in valoare totala de 11.145.958 euro, destinat fermierilor din sectorul laptelui, precum si cel al carnii de porc.

Potrivit unui proiect de lege aflat pe site-ul MADR, suma prevazuta se distribuie dupa cum urmeaza: echivalentul in lei a 8.773.154 euro pentru sectorul laptelui si produselor lactate, precum si echivalentul in lei a 2.372.804 euro pentru sectorul de crestere a porcinelor.

Organizatia Copa-Cogeca reuneste impreuna 88 de organizatii agricole europene, reprezentant astfel la Bruxelles peste 28 de milioane de fermieri din Europa. Organizatia acopera 25 de sectoare agricole tratand probleme precum: viitorul PAC, negocieri comerciale, analize economice, probleme non-alimentare, implementarea reformei PAC, pietele marfurilor agricole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE