Exporturile de grau ale UE sunt mult sub recordul atins anul trecut

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Posibila reluare a importurilor de catre Iran si deprecierea monedei euro in comparatie cu dolarul ar putea ajuta la reluarea exporturilor de grau ale Uniunii Europene, care in acest an au fost limitate din cauza competitiei statelor din regiunea Marii Negre precum si de reticenta fermierilor din Vest de a-si vinde graul, noteaza agentia Reuters, citata de Agerpres.

In acest an, Uniunea Europeana a produs o cantitate record de 149 milioane tone de grau moale pentru al doilea an consecutiv, dar spre deosebire de anul precedent, cand recolta record a dus la exporturi record, in noul sezon cererea pe pietele internationale a fost mult mai mica.

Cu toate acestea, deprecierea monedei euro fata de dolar a facut ca graul din UE sa fie mult mai competitiv pe pietele de export, ajutand astfel la reducerea decalajului care il separa de graul din Rusia si Ucraina.

„Cursul de schimb al monedei euro ar putea cobori pana la paritate cu dolarul si asta ne va ajuta sa concuram cu Rusia”, a afirmat recent Robertas Lapinskas, director general la traderul lituanian de cereale Agrorodeo.

In acest an, statele baltice au reusit sa preia o parte din cota de piata a principalilor exportatori de grau din UE, Franta si Germania. Mai exact, cele trei state baltice au vandut pana acum aproximativ 700.000 de tone de grau catre Algeria si 1,2 milioane tone catre Arabia Saudita si ar putea vinde alte trei milioane de tone in a doua jumatate a sezonului 2015/16, estimeaza Robertas Lapinskas.

In ultima perioada, cotatiile futures la Bursa de la Paris au crescut peste pragul de 180 de euro pe tona, un pret considerat bun pentru fermierii din statele baltice.

De cealalta parte, multi fermieri din Europa Occidentala continua sa astepte preturi mai bune. „Exista foarte mult grau care a ramas in silozurile fermierilor”, a spus Klaus Schumacher, de la traderul german de cereale BayWa AG.

Pe langa disponibilitatea fermierilor de a-si vinde graul, perspectivele pentru exporturile UE de grau vor fi influentate si de cerere, o reluare a importurilor Iranului putand ajuta graul din Germania si statele baltice, care in ultimul sezon s-a vandut foarte bine in Iran, mai noteaza sursa citata.

In acest context, traderii estimeaza ca relaxarea sanctiunilor economice impuse Iranului va duce la cresterea schimburilor comerciale, care va antrena inevitabil si o reluare a importurilor de grau. Cu toate acestea, guvernul de la Teheran a anuntat ca nu va fi nevoit sa importe cantitati prea mari de grau, avand in vedere ca productia interna a fost una substantiala.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE