Pret de sase ori mai mare platit de UE pentru tonul provenit de pe pietele straine

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Uniunea Europeana a platit un pret de sase ori mai mare pentru achizitionarea de peste de pe pietele straine, este concluzia Curtii de Conturi de la Luxemburg, potrivit Euractiv.

Astfel, potrivit sursei citate, Uniunea Europeana a platit un pret de sase ori mai mare pentru pestele ton cumparat din Mozambic, din cauza estimarilor nerealiste privind capturile.

De exemplu, in 2012, costul unitar pe tona pentru pestele ton din Mozambic a fost calculat la circa 120 de euro. Din cauza capturilor scazute, pretul s-a situat la valoarea de 850 de euro, informeaza Euractiv.

Aceasta discrepanta de costuri apare deoarece Uniunea Europeana plateste tarilor terte o suma in avans pentru drepturile de pescuit, pe baza cotelor de captura inregistrate anterior.

Curtea de Conturi concluzioneaza in raportul sau ca aceste cote au fost mult prea optimiste, Uniunea Europeana fiind nevoita sa plateasca sumele in avans, chiar si atunci cand productia obtinuta a fost sub asteptari.

Mai mult decat atat, in acordurile de pescuit semnate de Uniunea Europeana se stipuleaza ca UE trebuie sa plateasca o suma suplimentara in cazul in care capturile de peste depasesc cotele mentionate in contract. Cu toate acestea, nu exista nicio clauza in contract prin care UE sa plateasca mai putin daca respectivele cote sunt sub asteptari.

Curtea de Conturi recomanda Uniunii Europene sa stipuleze in viitoarele contracte ca platile sa se efectueze doar pe baza capturii obtinute. Chiar si asa insa, negocierile cu tarile terte pot fi deseori extrem de dificile, in contextul in care acestea cu greu pot fi trase la raspundere in cazul unor neintelegeri contractuale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE