Meniu

Pretul zaharului are cea mai mare crestere din ultimii doi ani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pretul zaharului a inregistrat cea mai mare crestere din ultimii doi ani din cauza fondurilor speculative care au mizat pe scumpirea zaharului, precum si din cauza unui deficit mondial estimat la circa 6 milioane de tone, informeaza publicatia Bloomberg, citata de Agerpres.

Astfel, in ultimele trei luni, cotatiile futures la Bursa de la New York au crescut cu 16%, cel mai mare avans inregistrat dupa 2013. Pretul zaharului inregistreaza o revenire spectaculoasa dupa ce in luna august acestea au atins cel mai scazut nivel din ultimii sapte ani, pe fondul deprecierii realului brazilian care i-a încurajat pe exportatori sa majoreze livrarile.

Intre timp, tendinta de depreciere a monedei braziliene a încetinit iar vremea uscata pune în pericol recolta de trestie de zahar a celui mai mare exportator mondial. Mai mult decat atat, fenomenul El Nino pune în pericol recolta din Australia într-un moment de scadere a productiei in India si Brazilia.

Prognoza realizata de Organizatia Internationala a Zaharului (ISO) estimeaza ca dupa cinci ani de surplus cererea va devansa productia în sezonul care a început luna aceasta. Deficitul urmeaza sa se dubleze pâna la 6,2 milioane de tone anul viitor, mai noteaza sursa citata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

Lucrari in livada. Patru echipamente extrem de utile pentru orice pomicultor

Pomicultura este un domeniu extrem de profitabil, care nu presupune o investitie initiala foarte mare. Cu toate ca administrarea unei livezi de pomi fructiferi nu este nici consumatoare de timp, nici costisitoare, lucrarile din exploatatie presupun un risc suplimentar, neintalnit in alte sectoare agricole.