Pretul zaharului are cea mai mare crestere din ultimii doi ani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pretul zaharului a inregistrat cea mai mare crestere din ultimii doi ani din cauza fondurilor speculative care au mizat pe scumpirea zaharului, precum si din cauza unui deficit mondial estimat la circa 6 milioane de tone, informeaza publicatia Bloomberg, citata de Agerpres.

Astfel, in ultimele trei luni, cotatiile futures la Bursa de la New York au crescut cu 16%, cel mai mare avans inregistrat dupa 2013. Pretul zaharului inregistreaza o revenire spectaculoasa dupa ce in luna august acestea au atins cel mai scazut nivel din ultimii sapte ani, pe fondul deprecierii realului brazilian care i-a încurajat pe exportatori sa majoreze livrarile.

Intre timp, tendinta de depreciere a monedei braziliene a încetinit iar vremea uscata pune în pericol recolta de trestie de zahar a celui mai mare exportator mondial. Mai mult decat atat, fenomenul El Nino pune în pericol recolta din Australia într-un moment de scadere a productiei in India si Brazilia.

Prognoza realizata de Organizatia Internationala a Zaharului (ISO) estimeaza ca dupa cinci ani de surplus cererea va devansa productia în sezonul care a început luna aceasta. Deficitul urmeaza sa se dubleze pâna la 6,2 milioane de tone anul viitor, mai noteaza sursa citata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE