Comisia Europeana intentioneaza sa introduca o serie de limitari mult mai stricte in ceea ce priveste utilizarea pesticidelor in agricultura ecologica, insa majoritatea acestor propuneri sunt respinse de sectorul agricol, precum si de unii oficiali de la Bruxelles, informeaza Euractiv.

In ultimii ani, vanzarea produselor ecologice a devenit o adevarata afacere pe intreg continentul european. Conform Comisiei Europene, numarul de produse considerate ecologice s-a marit de peste patru ori in ultimul deceniu. Cu toate acestea, o serie de scandaluri au zguduit increderea consumatorilor in producatorii de legume si fructe ecologice.

De exemplu, in Italia, peste 700.000 de tone de faina, produse alimentare din soia, cat si fructe uscate erau vandute clientilor ca fiind produse ecologice, desi acestea proveneau din culturi convetionale, noteaza Euractiv. Multe dintre aceste produse proveneau din Europa de Est, printre care si Romania, mai noteaza sursa citata.

Legislatia UE privind agricultura ecologica dateaza din anul 1991, aceasta fiind revizuita in 2009. Legea stabileste standardele minime care trebuie respectate pentru ca o cultura sa fie considerata ecologica.

In prezent, oficialii europeni doresc sa impuna limite mai dure in privinta folosirii substantelor chimice in agricultura ecologica. Mai mult decat atat, Parlamentul European elaboreaza in prezent un act normativ prin care sa introduca un test mult mai strict al aciditatii solului.

Cu toate acestea, parerile sunt impartite chiar si la nivel european. O serie de parlamentari de la Bruxelles considera ca limitarea nivelului de pesticide sintetice folosite in agricultura ecologica nu este oportun, testele actuale fiind suficiente in vederea stabilirii daca produsele unui fermier pot primi sau nu certificatul ecologic.

Presedintele Aliantei Producatorilor Ecologici, Felix Prinz zu Löwenstein, spune ca stabilirea unor limite si mai stricte pentru agricultura ecologica ar fi „o greseala”. Mai mult decat atat, contaminarea cu pesticide din partea fermierilor vecini, care au culturi convetionale, nu ar putea fi evitata.

Un alt punct pe care oficialii de la Bruxelles urmeaza sa-l discute in perioada urmatoare se refera si la controlul mult mai strict al produselor alimentare ecologice importate din tarile din afara Uniunii Europene.

In Romania, sunt inregistrati peste 15.000 de producatori in sistemul ecologic.

Share on Facebook