Taxa pentru exporturile de grau rusesti va fi redusa substantial, incepand de la 1 octombrie 2015, de la 50 ruble/tona, la 10 ruble pe tona, au anuntat de curand oficialii din Moscova, potrivit Agerpres.
Astfel, conform noilor reglementari, exportatorii vor plati o taxa de 10 ruble pentru fiecare tona de grau, ceea ce inseamna o reducere de cel putin 40 de ruble/tona, comparativ cu vechile taxe.
„Noile reglementari sunt mai bune decat cele de dinainte”, a declarat presedintele Russian Grain Union, Arkady Zlochevsky.
In prezent, Rusia este unul dintre cei mai importanti exportatori mondiali de grau, insa potrivit datelor prezentate de Ministerul rus al Agriculturii in primele opt luni ale acestui an exporturile de grau ale Rusiei au scazut cu 30% comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Potrivit ministrul rus al Agriculturii, Alexander Tkachev, introducerea taxei de 50 de ruble/tona, de la 1 iulie, a avut ca efect o scadere de 2,2 ori a exporturile de grau ale Rusiei. Ministrul rus a subliniat atunci ca, daca taxa la export nu ar exista, pretul painii in Rusia ar creste constant. Tkachev a mai spus ca Rusia intentioneaza sa exporte in acest sezon o cantitate de 25-30 de milioane de tone de cereale.
In sezonul trecut, Rusia a fost al treilea mare exportator mondial de grau, iar in acest sezon ar putea recolta o cantitate de 62 de milioane de tone de grau, ceea ce ar fi cea de-a treia mare recolta inregistrata vreodata de Rusia, mai noteaza sursa citata.
In cadrul unui interviu acordat StiriAgricole.ro, Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii avertiza ca din dorinta de a avea lichiditati, Federatia Rusa ar putea prabusi preturile cerealelor vandute in Bazinul Marii Negre, situatie care ar pune Romania, precum si alte state din Uniunea Europeana, intr-o dificultate economica majora.