subventii 2016

Germania si Franta, tarile cu cele mai mari productii de sfecla de zahar si cartof din Uniunea Europeana

Facebook
Twitter

In 2014, cele mai mari suprafete cultivate cu radacinoase, la nivelul Uniunii Europene, au fost ocupate de culturile de cartof (1,7 milioane de hectare) si de sfecla de zahar (1,6 milioane de hectare), potrivit Eurostat.

Uniunea Europeana a fost anul trecut cel mai important producator mondial de sfecla de zahar, recolta inregistrata in 2014 fiind de peste 128 de milioane de tone.

Cele mai mari suprafete cultivate cu sfecla de zahar se regasesc in Franta si Germania, totalizand peste 800.000 de hectare. Mai mult decat atat, cele doua tari mentionate sunt responsabile de mai bine de jumatate din productia totala de sfecla de zahar din intreaga Uniune Europeana.

In 2014, alti producatori importanti de sfecla de zahar au fost Polonia (9% din totalul productiei la nivelul UE), precum si Regatul Unit (7,3%). Aproape 70% din totalul productiei de sfecla de zahar este realizat de aceste patru tari europene.

In ceea ce priveste culturile de cartof, acestea au fost larg raspandite in aproape toate tarile Uniunii Europene, insa, chiar si asa, Germania si Franta au raportat cele mai mari productii in 2014. Cele doua tari au fost responsabile, in comun, pentru aproape o treime din productia totala de cartof inregistrata in Uniunea Europeana.

Cele mai mari suprafete cultivate cu cartof in 2014 au fost in Polonia (0,3 milioane de hectare), Germania si Romania (amandoua cu circa 0,3 milioane de hectare). Aceste trei tari au totalizat circa jumatate din suprafata totala cultivata cu cartof in 2014.

Datele publicate de Eurostat mai arata ca, in pofida unor reduceri cu circa 12% a suprafetelor cultivate cu sfecla de zahar, productia a avut o crestere de circa 10% in doar un an (2013-2014).

In privinta suprafetei totale cultivate cu cartof, la nivelul Uniunii Europene, aceasta a inregistrat o scadere cu 0,5 milioane de hectare (-23,7%) in intervalul 2007-2014. In aceeasi perioada, productia de cartof a scazut cu 3,6 milioane de tone (-5,7%).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE