Noul Program Operational de Pescuit va fi aprobat de Comisia Europeana in aceasta saptamana

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Noul Program Operational de Pescuit (POP) 2014 – 2020 va fi aprobat de Comisia Europeana chiar in aceasta saptamana, a anuntat recent fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, in cadrul conferintei de predare a mandatului.

„Saptamana aceasta probabil ca vom avea noul Program Operational de Pescuit aprobat de Comisia Europeana. Prea multe nu o sa va spun, o sa-l las pe noul ministru (Achim Irimescu – n.r.) sa va dea vestea cea buna cat de curand”, a spus Daniel Constantin.

Prin noul POP-AM 2014 – 2020, Romania dispune de fonduri europene in valoare de 168,4 milioane de euro, in timp ce actuala perioada de programare a avut un buget de 261,5 milioane de euro.

In general, noul program este structurat tot pe cinci axe, ca si cel actual, iar acvacultura va ramane una dintre masurile importante, cu 50% din fondurile alocate intregului program. Celelalte fonduri vor fi orientate catre reamenajarea porturilor de pescuit sau dezvoltarea comunitatilor locale.

Unul dintre obiectivele viitorului program de pescuit vizeaza cresterea consumului de peste indigen, pentru ca in prezent peste 80% din pestele consumat de romani este importat.

Romanii consuma intre 4 si 4,5 kilograme de peste pe an, adica de cinci ori mai putin decat media inregistrata in tarile Uniunii Europene, iar importurile de peste reprezinta peste 80% din consum, conform datelor MADR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE