Comisia Europeana estimeaza ca peste 160.000 de tineri fermieri vor incepe propria afacere in domeniul agricol pana in 2020

Facebook
Twitter

Peste 160.000 de tineri fermieri din intreaga Uniune Europeana vor incepe o afacere proprie in domeniul agricol, prin intermediul noilor fonduri europene din cadrul PNDR 2014-2020, estimeaza Comisia Europeana, potrivit site-ului Euractiv.

Cifrele estimate de catre oficialii de la Bruxelles se bazeaza atat pe programele de finantare deschise in prezent, precum si pe cele in curs de aprobare, mentioneaza sursa citata.

In cadrul PNDR 2007-2013 peste 144.000 de tineri, la nivelul intregii Uniuni Europene, au inceput o afacere in domeniul agricol.

Prin intermediul noii Politici Agricole Comune (PAC) statele membre au fost incurajate sa atribuie din totalul sumei dedicata platilor directe (44 de miliarde de euro) cel putin 2% pentru schemele de sprijin pentru tineri. Acest lucru ar insemna ca pentru tinerii fermieri ar fi disponibila o suma de circa 1 miliard de euro.

Cateva state europene, precum Italia, Irlanda si Suedia au profitat de aceasta prevedere si au distribuit cel putin 2% din fondurile primite catre investitiile dedicate tinerilor. Pe de alta parte, cateva state precum Germania, ungaria sau Cehia au alocat doar 1%. Acestea, conform Euractiv, vor fi obligate de Comisia Europeana sa mareasca procentul in cazul in care numarul de cereri de finantare va depasi fondurile puse la dispozitie.

Tinerii fermieri din Romania pot beneficia de fonduri europene nerambursabile prin Submasura 6.1 – ,,Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri’’, din PNDR 2014-2020, masura ce are alocata pentru acest an o contributie publica totala de 111,2 milioane de euro.

Sprijinul nerambursabil este de maximum 50.000 de euro si va fi acordat sub forma de prima in doua transe: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finantare si 25% din cuantumul sprijinului in maximum trei ani de la primirea deciziei de finantare.

Tara noastra are alocata prin PNDR 2014 – 2020 o suma totala de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezinta fondurile europene atribuite tarii noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezinta contributia nationala.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE