Comisia Europeana a autorizat 39 de noi substante care pot fi folosite in agricultura ecologica

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeana a decis de curand sa actualizeze lista produselor care pot fi folosite in agricultura ecologica, adaugand 39 de noi substante, se arata intr-un comunicat al CE.

De asemenea, noul act normativ simplifica si procedurile prin care se decide ce substante si ce produse pot fi utilizate in agricultura ecologica.

Noile produse sunt autorizate pentru a fi folosite in scopuri precise. De exemplu, o substanta nou autorizata este „Lemnul amar extras din Quassia amara” care va putea fi folosita numai ca insecticid, repelent.

O alta substanta autorizata recent este si hidroxidul de calciu, care se va putea folosi doar ca fungicid, numai pentru pomii fructiferi.

Alte substante autorizate sunt: ceara de albine, proteine hidrolizate, cu exceptia gelatinei, laminarin, feromoni (pentru capcane), uleiuri vegetale, ulei de parafina.

„Avand in vedere nivelul de crestere si dinamica sectorului ecologic, este necesar ca normele UE sa fie actualizate, pentru a sprijini dezvoltarea acestui segment. Conform legislatiei vechi, procesul de autorizare a unor substante noi dura circa 2 ani. Am convenit sa simplificam si acest demers, pentru a incuraja noile tehnici de productie ecologica, pastrand totodata si normele UE”, a declarat Comisarul European pentru Agricultura, Phil Hogan.

La nivel european, circa 6 % din suprafata agricola este certificata ecologic. Piata acestui sector a valorat in 2014 peste 24 de miliarde de euro, potrivit datelor Comisiei Europene.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE