Alerta de dermatita nodulara virala la bovine in Bulgaria. Recomandari pentru crescatorii romani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Noua focare de dermatita nodulara virala la bovine au fost confirmate recent in Bulgaria, un numar de 366 de bovine fiind deja ucise, informeaza Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (ACEBOP). Aceasta le recomanda crescatorilor din Romania sa nu achizitioneze animale din Bulgaria.

Expertii ANSVSA au confirmat evolutia unor focare de dermatita nodulara la bovine in tara vecina, in urma unei alerte primite din partea unui membru ACEBOP, iar in prezent supravegheaza si monitorizeaza miscarile animalelor, se noteaza in comunicatul Asociatiei.

„Boala evolueaza grav mai ales la tineret, fiind insotita de simptome ca: anorexie, reticenta la miscare urmate de dezvoltarea unor noduli pe piele, inflamarea ganglionilor limfatici, necrozarea acestora. Singura masura este uciderea si distrugerea cadavrelor (exista un vaccin, dar este unul viu si nu se recomanda)”, potrivit comunicatului.

Harta focarelor din Bulgaria

Harta-dermatita-nodulara-Bulgaria

Pentru reducerea riscului aparitiei bolii in efectivele din Romania, Asociatia recomanda membrilor sai sa nu achizitioneze bovine din Bulgaria pana la inchiderea focarelor, sa verifice zilnic animalele, sa anunte fara intarziere medicul veterinar la aparitia unor suspiciuni, sa indeparteze gunoiul de grajd si sa asigure dezinsectia spatiilor cu gunoi.

Pana in prezent, in Romania nu au fost semnalate astfel de cazuri.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE