Explozie de focare de dermatoza nodulara a bovinelor in Bulgaria. Cum se manifesta boala

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

De la mijlocul lunii aprilie si pana in prezent, in Bulgaria au fost inregistrate peste 100 de noi focare de dermatoza nodulara a bovinelor. Desi tara noastra a fost indemna pana in prezent la aceasta boala, Romania este expusa unui risc foarte crescut, informeaza ANSVSA.

La data de 14 aprilie 2016, in Bugaria existau noua cazuri de dermatoza nodulara contagioasa a bovinelor (Lumpy Skin Disease). La data de 31 mai, se inregistrau 117 focare, potrivit ANSVSA. De asemene focare importante se regasesc si in Grecia – 46 de focare, Macedonia – 21 de focare, Turcia 17 focare.

Rusia a notificat, in seara zilei de 30 mai, primul focar, la Krasnodar, in apropierea MariiNegre. Este posibil ca originea bolii din aceasta tara sa fie in Turcia, se noteaza in comunicatul ANSVSA.

ANSVSA continua actiunile de informare, instruire si pregatire a serviciilor veterinare judetene pentru interventia in cazul focarelor de boala, precum si pe cele de informare a crescatorilor de bovine, privind evolutia bolii si masurile pe care trebuie sa le respecte.

Agentul etiologic al dermatozei nodulare contagioase a bovinelor este un virus din fam. Poxviridae, genul Capripoxvirus. Sunt virusuri foarte rezistente la actiunea agentilor fizici si chimici. Temperatura de 55°C le distruge in doua ore, iar cea de 65°C in 30 min. Mediul intens alcalin sau intens acid le distruge. De asemenea, le distruge formolul 1%, eterul 20%, fenolul 2% si unii detergenti. Au o rezistenta remarcabila in mediul ambiant.

Virusul este transmis in mod mecanic, prin vectori (tantari, muste care ciupesc si capuse), dar si prin contactul direct cu animalele infectate, prin leziuni ale pielii, saliva, scurgeri nazale, lapte sau material seminal, sau indirect, prin apa si furajele contaminate.

Boala se manifesta prin febra si prin aparitia unor noduli pe corp, inclusiv bot, nari, cap, gat, spate, picioare, scrot, perineu, uger, coada, pleoape si la nivelul mucoaselor nazala si bucala. Acesi noduli pot exprima scurgeri de lichid si pot avea un centru ulcerat.

Animalele afectate pot prezenta schiopaturi si edeme severe ale pielii si subcutanate si pe abdomen si picioare. Boala mai poate determina inflamatii ale ugerului, leziuni ale sfarcurilor mamelei, precum si avort, infectii intrauterine, sterilitate temporara sau permanenta, atat la tauri, cat si la vaci.

Desi exista vaccinuri pentru aceasta boala, ele nu sunt omologate pentru Uniunea Europeana, iar optiunea vaccinarii nu este una fezabila pentru Romania in momentul de fata, avand in vedere ca vaccinarea se face cu un vaccin omolog viu, iar tara care il utilizeaza se considera, din punctul de vedere al statusului de sanatate, o tara infectata.

ANSVSA desfasoara, in continuare, activitatii destinate pregatirii actiunilor de interventie pentru controlul tarii, in cazul in care boala va trece granitele Bulgariei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE