Deputat european: Sprijinul financiar al CE nu este eficient. Fermele mici vor fi „inghitite” de cele mari

Facebook
Twitter

Ajutorul financiar al Comisiei Europene destinat fermierilor din sectoarele lapte si carne de porc nu este eficient, agricultorii avand in continuare probleme grave de desfacere, i-au transmis de curand deputatii europeni Comisarului Phil Hogan, scrie publicatia Euractiv.

Supraproductia de lapte din statele comunitare, declansata si de eliminarea cotelor, a declansat o prabusire puternica a preturilor in acest sector. Sprijinul financiar de 500 de milioane de euro destinat agricultorilor din UE este un pas in directia cea buna, insa Executivul european ar trebui sa vina cu mai multe masuri, precum si cu mai multe fonduri pentru a-i ajuta in mod concret pe fermieri.

„Dorim sa gasim motivul pentru care masurile luate pana acum nu au dat rezultatele scontate”, a declarat de curand presedintele Comisiei pentru Agricultura din Parlamentul European, Czesław Adam Siekierski.

Deputatul european a mai subliniat faptul ca Uniunea Europeana nu a reusit pana acum sa negocieze cu Rusia ridicarea embargoului asupra produselor alimentare.

In acelasi timp, preturile alimentelor la nivel mondial au scazut cu circa 19% anul trecut, ceea ce face ca tari sud-americane precum Argentina si Brazilia sa devina competitori tot mai puternici pentru Europa. Mai mult decat atat, China si India si-au redus in ultima perioada importurile de produse agroalimentare din Europa.

„Majoritatea fermierilor vor incerca sa isi mareasca productia pentru a face fata acestor noi provocari. Factorii externi deosebit de complecsi ne arata insa ca masurile de siguranta luate de CE nu sunt foarte eficiente”, a mai adaugat Czesław Adam Siekierski.

Lipsa unei predictibilitati, precum si a profiturilor din ce in ce mai mici, va forta multe ferme mici sa fie achizitionate de companii agricole mari, care vor deveni din ce in ce mai puternice.

„Exista o amenintare serioasa din acest punct de vedere. S-ar putea sa asistam la sfarsitul modelului european al agriculturii durabile”, a mai spus deputatul european.

Comisarul European pentru Agricultura, Phil Hogan, le-a cerut deputatilor europeni sa mai astepte o perioada de timp pentru a vedea efectele pozitive ale ajutorului european.

In luna septembrie 2015, pentru a sprijini sectoarele europene de lapte si carne de porc, Comisia Europeana a anuntat acordarea unor ajutoare exceptionale, aprobate prin Regulamentul Delegat (UE) nr. 1.853/2015 al Comisiei din 15 octombrie 2015 de acordare a unor ajutoare exceptionale cu caracter temporar fermierilor din sectorul cresterii animalelor, prin care se aloca un total de 420 milioane euro, Romaniei revenindu-i o suma totala de 11,1 milioane de Euro (8,8 mil. euro pentru sectorul de lapte si 2,3 mil. euro pentru sectorul carnii de porc).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE