Ce se mai aude despre ajutorul european de 11,1 milioane de euro acordat sectorului de lapte si al carnii de porc?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Desi Comisia Europeana a anuntat inca din septembrie 2015 ajutorul financiar de 11,1 milioane de euro pe care il va primi Romania pentru a sprijini sectoarele lapte si carne de porc, nici pana in acest moment autoritatile romane nu au finalizat actele normative prin care sa ofere sumele corespunzatoare fermierilor.

In acest context, Asociatia Producatorilor de carne de porc din Romania (APCPR) a transmis Guvernului o scrisoare deschisa, intitulata „Indiferenta autoritatilor baga fermele de porcine in faliment”, prin care isi exprima indignarea asupra „modului in care Ministerul Finantelor Publice tergiverseaza aprobarea HG pentru distribuirea sumei stabilite in anexa la Regulamentul (UE) nr. 1.853/2015 al Comisiei de acordare a unor ajutoare exceptionale cu caracter temporar fermierilor din sectorul cresterii animalelor, publicat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru consultare publica in data de 01 februarie 2016”.

„De doua saptamani Ministerul Finantelor Publice plimba proiectul de act normativ, cere tot felul de explicatii si modificari puerile, cand cel mai simplu era sa se intalneasca elaboratorii din personalul de executie si sa rezolve problema intr-o singura zi”, se arata in scrisoare deschisa redactata de consiliul director al APCPR.

In lipsa unor raspunsuri si masuri concrete din partea autoritatilor, Asociatia Producatorilor de carne de porc din Romania (APCPR) nu exclude posibilitatea unui protest al crescatorilor de suine.

„In timp ce fermierii romani sunt disperati si nu stiu ce sa mai faca, autoritatile europene incearca sa mai gaseasca si alte solutii si alte state membre au acordat crescatorilor de porci ajutoare nationale, Ministerul Finantelor este calm, orb si surd. Fermierii s-au saturat de declaratii de bune intentii cand porcii nu au ce manca, nu poti arunca purceii fatati pe drum, executorii sunt la usa si toate autoritatile dau din umeri si vin… in control. Cerem public ca autoritatile responsabile sa comunice, cu termene concrete, ce masuri au prevazut pentru salvarea sectorului de cresterea porcilor din Romania. In absenta unro raspunsuri concrete vom fi obligati sa iesim in strada si sa pichetam institutiile publice responsabile pana cand acestea se vor trezi si vor constientiza situatia disperata a fermierilor romani crescatori de porcine”, se noteaza in scrisoare.

APCPR precizeaza de asemenea ca importul de carne de porc a crescut cu 9,5 % in anul 2014 comparativ cu anul 2013 si cu 11 % in anul 2015 comparativ cu anul 2013, piata romaneasca fiind sufocata de oferta de carne la preturi foarte mici din comert intracomunitar. „Producatorii de porci au fost constransi sa scada pretul de vanzare a porcilor, vand in pierdere si sunt vulnerabili in toate planurile: credite neachitate, incalcarea termenelor de plata la datoriile bugetare si a regulilor de vanzare la nivelul costurilor, neachitarea furnizorilor, nerespectarea programelor de productie la investitiile din fonduri europene, nerespectarea angajamentelor privind aplicarea standardelor superioare de bunastare s.a.m.d., toate impingand catre faliment”, se mai precizeaza in scrisoarea deschisa.

Totodata, Asociatia Producatorilor de carne de porc din Romania (APCPR) sustine ca „in luna februarie 2015 si in luna ianuarie 2016, Comisia Europeana a activat masura „stocajului privat” prin care, pentru o perioada de timp, se stocheaza oferta suplimentara de carne de pe piata si costurile stocarii sunt suportate din fonduri europene. Masura nu a ajutat producatorii romani care nu dispun de capacitati de depozitare a carnii congelate. In acelasi timp, producatorii romani de porcine nu pot face nici export pe alte piete din cauza restrictiilor sanitare – veterinare, desi cazuri de pesta porcina clasica nu au mai fost in Romania de 7 ani si conditiile tehnice sunt realizate. Incapacitatea autoritatilor sanitare – veterinare de a sustine producatorii romani in plan extern a determinat aceasta situatie”, se noteaza in scrisoare.

In luna septembrie 2015, pentru a sprijini sectoarele europene de lapte si carne de porc, Comisia Europeana a anuntat acordarea unor ajutoare exceptionale, aprobate prin Regulamentul Delegat (UE) nr. 1.853/2015 al Comisiei din 15 octombrie 2015 de acordare a unor ajutoare exceptionale cu caracter temporar fermierilor din sectorul cresterii animalelor, prin care se aloca un total de 420 milioane euro, Romaniei revenindu-i o suma totala de 11,1 milioane de Euro ( 8,8 mil. euro pentru sectorul de lapte , 2,3 mil. euro pentru sectorul carnii de porc).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE