Despagubiri pentru fermierii romani, in cazul animalelor depistate cu dermatoza nodulara

Facebook
Twitter

ANSVSA a redactat o Hotarare de Guvern, ce ar putea fi aprobata in viitoarea sedinta a Executivului, prin care se creaza un mecanism de despagubiri pentru fermerii romani ale caror animale sunt afectate de dermatoza nodulara a bovinelor.

„In Hotararea de Guvern privind dermatoza nodulara la bovine, elementul de noutate este reprezentat de despagubirile care vor fi acordate pe cap de anima”, a afirmat dr.Radu Roatis Chetan, presedintele ANSVSA. Aceasta prevedere este importanta pentru ca, in cazul aparitiei unui focar, indiferent de numarul de animale, afectate trebuie ucis intregul efectiv, noteaza ANSVSA intr-un comunicat.

De la inceputul anului, situatia evolutiei dermatozei nodulare contagioase a bovinelor (Lumpy Skin Disease) si a masurilor intreprinse de statele afectate din Europa se prezinta astfel:

  • Bulgaria: 201 focare; aplica vaccinarea de urgenta pe intreg teritoriul national.

Reamintim ca ANSVSA a dispus, din data de 24 iunie, interzicerea introducerii pe piata din Romania a produselor obtinute de la bovinele din Bulgaria: colostru, lapte nepasteurizat si produse lactate nepasteurizate (cascaval din lapte nepasteurizat, branza proaspata, parmezan, anumite tipuri de iaurt si anumite tipuri de produse traditionale.

  • Grecia: 83 de focare; vaccineaza doar de urgenta;
  • Serbia: 119 de focare; vaccineaza in prezent in zona de sud, dar detine vaccin pentru vaccinarea profilactica a intregii tari;
  • Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei: 335 de focare. Vaccineaza sporadic;
  • Turcia: 78 de focare. Vaccineaza profilactic in toata tara;
  • Albania: un focar si nu exista date privind vaccinarea;
  • Republica Kosovo: un focar si nu exista date privind vaccinarea.

Autoritatilea albaneze au informat cu privire la emiterea unui Ordin pentru asigurarea unor masuri de protectie impotriva DNCB fata de Bulgaria, Grecia si Serbia.

Reamintim ca, in ceea ce priveste Bulgaria, Comisia Europeana a adoptat o decizie prin care se instituie restrictii pentru aceasta tara privind miscarea bovinelor si a produselor provenite de la acestea (2016/645/CE) si una in care aproba planul de vaccinare de urgenta impotriva acestei boli si care a intrat in vigoare prin notificarea ei. Prin vaccinare, restrictiile se aplica teritoriului intregii Bulgarii, completand restrictiile Deciziei 2016/645/CE.

Toate aceste masuri sunt aplicate atat pentru a impiedica raspindirea bolii in alte zone ale Bulgariei neafectate de boala, cat si in alte state membre in care boala nu a fost diagnosticata.

ANSVSA continua actiunile de informare, instruire si pregatire a serviciilor veterinare judetene pentru interventia in cazul focarelor de boala, precum si pe cele de informare a crescatorilor de bovine, a transportatorilor de animale, a personalului din abatoare, despre masurile pe care trebuie sa le respecte, despre semnele clinice ale bolii si asupra obligatiei de a raporta rapid suspiciunile de boala.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE