Bolile si daunatorii plantelor reprezinta unele dintre cele mai mari riscuri ale agricultorilor din intreaga lume. Pentru a veni in sprijinul fermierilor, deputatii europeni vor sa adopte o serie noua de reguli privind schimburile extra-comunitare, pentru a putea stopa mult mai eficient intrarea in spatiul european a unor produse agricole cu risc crescut de boli sau daunatori.
Dorinta de a proteja mai bine recoltele din Europa in contextul in care un daunator extrem de puternic, Xylella fastidiosa, a distrus in Italia sute de hectare cu maslini, in 2013.
Un proiect de norme cu noi reguli a fost aprobat informal de catre negociatorii Parlamentului si Consiliului European.
„Daunatorii si bolile plantelor nu respecta frontierele, prin urmare trebuie sa luam masuri pentru a ne proteja biodiversitatea. Procedurile pe care le vom adopta vor fi valabile pentru toate cele 28 de state membre. Totodata, trebuie sa fim atenti sa nu cream dificultati in realizarea comertului cu plante si produse vegetale prin introducerea unor controale birocratice inutile”, a declarat raportorul britanic Anthea McIntyre.
Noile reguli care ar putea fi adoptate:
- Introducerea unui mecanism de evaluare preliminara cu scopul de a identifica rapid plantele si produsele vegetale din tarile terte, care sunt in riscul de a prezenta boli si daunatori. In acest sens, Comisiei Europene va avea abilitatea sa interzica intrarea lor in spatiul comunitar.
- Extinderea cerintei de a avea certificat de sanatate pentru toate plantele si produsele vegetale din tarile terte, indiferent de originea importatorilor. Singurii care vor fi scutiti vor fi pasagerii, care importa cantitati mici de plante.
- Extinderea sistemului de „Pasaport fitosanitar” pentru toate plantele care vor fi aduse in UE, inclusiv pentru cele comandate prin vanzari la distanta. Singurele exceptate vor fi produsele furnizate direct utilizatorilor finali, de exemplu pentru gradini particulare.
- Obligarea tuturor statelor comunitare in crearea unor programe multianuale de ancheta pentru a asigura detectarea rapida a daunatorilor periculosi, precum si pentru a implementa masuri de urgenta.
- Actualizarea normelor UE cu privire la oferirea unei compensatii echitabile pentru producatorii care au fost nevoiti sa isi distruga culturile/recoltele contaminate.
- Permiterea autoritatilor statului sa impuna masuri de eradicare si in locatiile private, cu scopul de a elimina toate sursele de infestare si pentru a proteja interesul public.
Acest proiect de act normativ urmeaza sa primeasca votul formal al Consiliului de ministri ai Uniunii Europene, urmand apoi sa se intoarca la Comisia de Agricultura pentru aprobarea finala. Ulterior, pentru a intra in vigoare, proiectul de lege va trebui sa fie votat de Parlamentul European.