Studiu european asupra mortalitatii albinelor: ce au descoperit cercetatorii despre acest fenomen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a publicat de curand primul studiu dedicat mortalitatii albinelor in Europa, in contextul in care apicultorii din numeroase regiuni au acuzat in ultima perioada o amploare tot mai mare a acestui fenomen.

Finantat de Comisia Europeana si realizat de catre laboratorul de referinta al UE privind sanatatea albinelor din Franta, studiul a examinat ratele de mortalitate pentru 5.798 de familii de albine, din 17 tari europene, in intervalul toamna 2012 – vara 2014, informeaza Euractiv.

Primele rezultate, publicate in aprilie 2014, au aratat o crestere abrupta a mortalitatii albinelor de la sud la nord. Doi ani mai tarziu, acest fenomen a fost confirmat, insa cu o rata mai mica a mortalitatii, in perioada iernii, mai exact in intervalul 2013-2014. Doar in cinci tari, cercetatorii au descoperit ca rata mortalitatii albinelor a depasit valoarea „acceptabila”, mai exact procentul de 10%.

Belgia este una dintre tarile care a inregistrat cele mai mari mortalitati de iarna ale albinelor (31,73%, in 2012-2013) si o rata de 13,85%, in intervalul 2013-2014.

In ceea ce priveste mortalitatile de primavara-vara, cele mai mari rate ale acestui fenomen s-au intalnit in Franta (9,63% in primul an si 8,06% in al doilea an).

Studiul, care nu cuprinde date despre Romania, precizeaza ca aceste rate ale mortalitatilor de albine reprezinta niste „valori mari”.

Cercetatorii insa nu ofera raspunsuri cu privire la cauzele din spatele acestui fenomen, precizand ca studiul si-a propus sa fie o cartografiere cat se poate de exacta a acestor mortalitati. Apicultorii considera totusi ca una dintre cele mai frecvente cauze ale acestor mortalitati este utilizarea tot mai frecventa a pesticidelor din clasa neonicotinoidelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE