septembrie 23, 2021

Copa-Cogeca cere CE sa controleze aspru toate importurile de citrice, din cauza bolii petelor negre

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Organizatia Copa-Cogeca critica cea mai recenta decizie a Comisiei Europene privind diminuarea controalelor pentru fructele citrice din import, in contextul in care numarul de focare a bolii petelor negre este in crestere, se arata intr-un comunicat al Copa-Cogeca.

Boala petelor negre la citrice este cauzata de ciuperca Guignardia citricarpa, aceasta reprezentand un risc ridicat de raspandire si pe teritoriul Uniunii Europene.

Datele statistice arata ca numarul de focare este in crestere. Pana in prezent au fost identificate 70 de cazuri in Uruguay, 15 cazuri in Africa de Sud, 17 in Argentina si 13 in Brazilia.

„Ne opunem puternic propunerii Comisiei Europene si deciziei Comitetului CE privind diminuarea numarului de controale la fructele citrice din import, in contextul in care numarul de focare a bolii petelor negre este in crestere. Exista un risc sever ca aceasta boala contagioasa sa patrunda si in Europa. Acest lucru ar fi inacceptabil, deoarece ar avea un impact negativ asupra sectorului fructelor de citrice din Europa. Amenintam asadar locuri de munca si nu mai putin de 600.000 de hectare cultivate cu citrice. Impactul ar fi catastrofal pentru producatorii din citrice din Europa. Comisia Europeana nu ar trebui sa amane luarea unei decizii importante”, a declarat secretarul general al organizatiei Copa-Cogeca, Pekka Pesonen.

Organizatia Copa-Cogeca reuneste impreuna 88 de organizatii agricole europene, reprezentant astfel la Bruxelles peste 28 de milioane de fermieri din Europa. Organizatia acopera 25 de sectoare agricole tratand probleme precum: viitorul PAC, negocieri comerciale, analize economice, probleme non-alimentare, implementarea reformei PAC, pietele marfurilor agricole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE