Copa-Cogeca: Practica vanzarii sub costul de productie trebuie sa inceteze

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Oficialii organizatiei Copa-Cogeca trag din nou un semnal de alarma cu privire la preturile sub costul de productie oferite producatorilor de catre marile lanturi de magazine. Una dintre solutiile propuse este infiintarea unui organism independent la nivel european care sa aiba ca sarcina supravegherea pietei si eventual aplicarea de sanctiuni.

„Observam ca initiativele voluntare nu functioneaza, la nivel national. Este nevoie de a crea norme la nivel european. Legislatia trebuie pusa in practica de un organ independent, care sa aiba mandat si care sa poata aplica amenzi sau sanctiuni cand regulile sunt incalcate. Pot exista de exemplu amenzi de pana la 1% din cifra de afaceri a comerciantilor. Aceasta practica, a vanzarii sub costul de productie, trebuie sa inceteze. De asemenea, este nevoie de contracte scrise intre producatori, procesatori si comercianti, astfel incat sa ne asiguram ca fermierii isi primesc banii la timp”, a declarat Joe Healy, presedintele grupului de lucru pentru lantul alimentar, din cadrul organizatiei Copa-Cogeca.

Aceasta problema a fost semnalta in numeroase randuri si de catre producatorii romani, precum si de unii deputati din Parlamentul Romaniei.

„Producatorii vand laptele cu 70 de bani, procesatorul il vinde cu 1,60 lei, iar in magazin laptele este undeva la 4,50 lei. Daca laptele este produs sub marca proprie pentru un mare lant de magazine alimentare, laptele nu se mai vinde cu 4,50 lei, ci cu 3 lei. Nu vi se pare ca acest lucru este concurenta neloiala?”, a declarat Nini Sapunaru, presedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor.

Organizatia Copa-Cogeca reuneste impreuna 88 de organizatii agricole europene, reprezentant astfel la Bruxelles peste 28 de milioane de fermieri din Europa. Organizatia acopera 25 de sectoare agricole tratand probleme precum: viitorul PAC, negocieri comerciale, analize economice, probleme non-alimentare, implementarea reformei PAC, pietele marfurilor agricole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE