Comisia Europeana intentioneaza sa vanda laptele din UE in Japonia, Vietnam si India

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeana a anuntat in aceasta saptamana un pachet de sprijin in valoare de 500 de milioane de euro pentru a-i sprijini pe fermieri, in special pentru producatorii de lapte. O sursa citata de portalul Euractiv noteaza ca o parte din acest ajutor financiar va fi folosita pentru a deschide noi piete de export in Asia, mai ales pentru produsele lactate din Uniunea Europeana.

Mai mult decat atat, Comisia Europeana vizeaza state pentru exportul produselor lactate din UE precum Japonia, Vietnam sau chiar India. De exemplu, Vietnam a incheiat in aceasta vara, mai exact pe 4 august, un acord de liber schimb cu Uniunea Europeana, mai noteaza Euractiv.

In prezent, oficialii de la Bruxelles negociaza acorduri de liber schimb cu Japonia si India.

Embargoul rus asupra produselor agricole, decretat de Moscova in replica la sanctiunile adoptate de UE dupa criza ucraineana, apasa greu asupra pietelor, in conditiile in care Rusia era destinatia a 10% din exporturile agricole din UE. La randul ei, piata laptelui sufera din cauza unei supraproductii la nivel Uniunii Europene. Pe langa lipsa pietei din Rusia, cererea scazuta din China si cresterea productiei in cadrul UE dupa eliminarea cotelor de lapte la 31 martie au creat un dezechilibru.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE