Pretul graului, cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In aceasta saptamana, cotatiile futures la grau pe bursa Euronext de la Paris au scazut pentru a zecea zi consecutiv, lucru care a dus preturile la cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani, informeaza Bloomberg, citat de Agerpres.

In prezent, traderii sunt ingrijorati deoarece Uniunea Europeana va avea probleme privind vanzarea recoltei de anul trecut, in contextul in care exporturile blocului comunitar sunt cu 15% mai mici decat nivelul inregistrat in sezonul trecut. „Exista un fel de panica la vanzare. Fermierii vand deoarece le e teama ca preturile vor scadea si mai mult”, a declarat Pierre Tronc, broker la Aurel BGC.

Cotatiile futures la grau cu livrare in martie au scazut marti cu 0,7% pana la 152,25 euro pe tona, cel mai redus pret inregistrat dupa luna iulie 2010, informeaza sursa citata. De asemenea, preturile la grau la bursa Euronext au scazut timp de zece zile consecutive, cea mai lunga perioada de scaderi inregistrata dupa 2011.

De curand, Egiptul, cel mai mare cumparator de grau, a fost nevoit sa anuleze doua licitatii pentru achizitionarea de grau, dupa ce la prima licitatie traderii au refuzat sa ofere grau, iar la cea de-a doua preturile oferite au fost prea mari. Mai mult decat atat, Pierre Tronc a precizat ca Algeria, al doilea mare cumparator de grau din Africa, a cumparat in data de 3 februarie grau la un pret foarte scazut de 178—180 de dolari pe tona, pret care include transportul, sub cotatiile futures inregistrate in acea zi.

„Exista in continuare foarte mult grau de vandut”, a subliniat Pierre Tronc, broker la Aurel BGC.

Traderii asteapta o usoara imbunatatire a estimarilor privind stocutile americane de porumb, soia si grau, precum si la o revizuire in scadere a stocurilor mondiale, mai precizeaza sursa citata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE