Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania atrage atentia, intr-un comunicat, ca pretul de vanzare la poarta fermei a atins, saptamana aceasta, pragul de 3,5 lei/kg, in timp ce pretul de productie al unui kilogram de carne de porc este de circa 6,0 lei/kg.

„Este cel mai mic pret de vanzare al porcului in viu din ultimii cinci ani, in timp ce pretul la raft al carnii de porc a ramas neschimbat”, se noteaza in comunicatul ACEBOP.

Situatia grava din ultima perioada cu care se confrunta fermierii crescatori de porci din Romania trebuie adusa urgent la cunostinta consumatorilor.

Daca facem comparatie cu Franta, pretul unui Kg de carne de porc astazi la poarta fermierului francez este echivalentul a circa 6,0 lei. In plus, Franta poate vinde porc viu catre alte state membre, pe cand Romania nu are acest drept.

Vanzarea porcilor vii din ferme a devenit o mare problema mai ales in contextul ultimelor 60 de zile, cand piata a fost efectiv invadata de carne provenita din Polonia, Ungaria, Germania.

„Criza declansata de embargoul rus la carnea provenita din Uniunea Europeana face ca previziunile pentru prima parte a anului 2016 sa fie sumbre, aruncand fermierul roman intr-un marasm economic si existential fara precedent. Toate statele membre produc carne de porc. Piata rusa fiind inchisa, exista un razboi al vanzarilor in care fiecare stat lupta cu armele pe care le are. Noi ne punem intrebarea: Romania are arme pentru acest razboi? Cum este protejat fermierul roman fata de invazia de carne din statele membre?”, noteaza ACEBOP in comunicat.

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania solicita repozitionarea marilor retaileri fata de pretul foarte mic al porcului la poarta fermei si monitorizarea urgenta de catre Autoritatea de Concurenta a situatiei prezentate, care aduce atingere fermierului si consumatorului roman.

Share on Facebook