Parlamentarii Uniunii Europene au respins recent proiectul de lege prin care tarile din blocul comunitar puteau decide individual daca doresc sa importe sau nu plante modificate genetic pentru a fi utilizate in produsele alimentare sau in hrana animalelor, informeaza Euractiv.

Astfel, Comisia de mediu din Parlamentul European a respins de curand, cu 47 de voturi „impotriva” si 3 „pentru”, actul normativ.

„Parlamentarii sunt ingrijorati ca o asemenea propunere s-ar putea dovedi intr-un final inaplicabila si ar conduce la reintroducerea unor controale de frontiera intre tarile pro culturilor modificate genetic si cele contra”, se arata intr-un comunicat al Parlamentului European.

Oficialii de la Bruxelles considera ca astfel de controale ar incalca normelor privind piata unica a Uniunii Europene.

„O majoritate clara din cadrul Comisiei a aratat ca nu doreste sa puna in pericol piata interna. Legislatia existenta ar trebui sa ramana in vigoare, iar statele membre ar trebui sa-si asume responizabilitatea de a lua o decizie unitara, impreuna, la nivelul UE, in loc de a promova interdictii nationale”, a declarat presedintele Comisiei de mediu din Parlamentul European, Giovanni La Via.

Uniunea Europeana a decis, in luna decembrie a anului trecut, ca guvernele nationale trebuie sa aiba decizia privind interzicerea cultivarii organismelor modificate genetic (OMG). Aproape 20 de state europene si-au anuntat intentia de a nu cultiva pe teritoriul lor plante modificate genetic.