Statele UE nu vor putea sa blocheze importurile produselor modificate genetic

Facebook
Twitter

Parlamentarii Uniunii Europene au respins recent proiectul de lege prin care tarile din blocul comunitar puteau decide individual daca doresc sa importe sau nu plante modificate genetic pentru a fi utilizate in produsele alimentare sau in hrana animalelor, informeaza Euractiv.

Astfel, Comisia de mediu din Parlamentul European a respins de curand, cu 47 de voturi „impotriva” si 3 „pentru”, actul normativ.

„Parlamentarii sunt ingrijorati ca o asemenea propunere s-ar putea dovedi intr-un final inaplicabila si ar conduce la reintroducerea unor controale de frontiera intre tarile pro culturilor modificate genetic si cele contra”, se arata intr-un comunicat al Parlamentului European.

Oficialii de la Bruxelles considera ca astfel de controale ar incalca normelor privind piata unica a Uniunii Europene.

„O majoritate clara din cadrul Comisiei a aratat ca nu doreste sa puna in pericol piata interna. Legislatia existenta ar trebui sa ramana in vigoare, iar statele membre ar trebui sa-si asume responizabilitatea de a lua o decizie unitara, impreuna, la nivelul UE, in loc de a promova interdictii nationale”, a declarat presedintele Comisiei de mediu din Parlamentul European, Giovanni La Via.

Uniunea Europeana a decis, in luna decembrie a anului trecut, ca guvernele nationale trebuie sa aiba decizia privind interzicerea cultivarii organismelor modificate genetic (OMG). Aproape 20 de state europene si-au anuntat intentia de a nu cultiva pe teritoriul lor plante modificate genetic.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE