Iranul va exporta grau, dupa ce productia a depasit cererea interna

Facebook
Twitter

Al doilea cel mai mare consumator de grau din Orientul Mijlociu, Iranul, urmeaza sa exporte circa 400.000 de tone de grau in acest an, dupa ce productia a depasit cererea interna, informeaza publicatia Bloomberg, citata de Mediafax.

In acest an, statul iranian a cumparat 8,08 milioane de tone de grau de la producatorii locali, cu 1,4 milioane de tone mai mult decat in 2014.

Ministerul Agriculturii din Iran a precizat de curand ca tara sa va exporta grau dur, folosit la productia de paste faunoase. „In acest an, in pofida precipitatiilor mai reduse, datorita motivatiei fermierilor si a sprijinului pe care l-am acordat, am cumparat de pe piata locala cu 1,4 milioane de tone de grau mai mult”, a anuntat un secretar de stat din cadrul Ministerului iranian al Agriculturii.

Alaturi de Turcia, Iranul este al doilea mare cumparator de grau din Orientul Mijlociu, dupa Egipt, potrivit datelor Departamentului pentru Agricultura din Statele Unite (USDA).

In acest an, pretul graului la bursa din Chicago a scazut cu 17% in acest an, in conditiile in care productia mondiala a depasit cererea pentru al treilea an consecutiv.

Consiliul Mondial al Cerealelor estima in septembrie o productie mondiala de grau de 727 milioane de tone in sezonul 2015/2016 si o cerere de 719 milioane tone, mai precizeaza sursa citata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE