Din cauza exporturilor care sa desfasoara cu greutate, Rusia a ajuns in present sa stocheze o cantitate record de grau, informeaza Agerpres.

Firma de consultanta SovEcon estimeaza ca la 1 octombrie 2016 stocurile de grau ale Rusiei erau cu 22% mai mari in ritm anual, pana la 33,8 milioane de tone, cel mai ridicat nivel inregistrat de Rusia dupa caderea URSS. In timp ce fermierii rusi au majorat productia de grau cu aproximativ o cincime in acest an, exporturile Rusiei nu s-au modificat. Unul dintre motive este ca aprecierea rublei a facut graul rusesc mai scump pentru cumparatorii externi. In plus, Egiptul, un cumparator major de grau, a oprit pentru o perioada importurile la inceputul acestui an pe fondul unei dispute cu traderii.

„Exporturile au fost limitate pana acum”, a declarat directorul SovEcon, Andrey Sizov Jr. Potrivit acestuia in mod normal Rusia se grabeste sa exporte grau in prima jumatate a sezonului deoarece capacitatile de stocare se umplu iar fermierii vor sa stranga bani pentru a face noi semnaturi si a-si rambursa creditele.

In acest sezon, insa, fermierii rusi au fost nevoiti sa se multumeasca cu stocarea graului intr-un moment in care preturile pe piata locala sunt cu 12% mai mici decat in urma cu una an. Recoltele solide ale marilor producatori de grau din intreaga lume au dus pretul de referinta la Bursa de la Chicago la cel mai scazut nivel din ultimii 10 ani.

Potrivit datelor oficiale, in perioada iulie-septembrie 2016 exporturile de grau ale Rusiei sunt cu aproximativ 1% mai mici decat in perioada similara a anului trecut, pana la 9,05 milioane de tone. In aceste conditii, SovEcon si-a revizuit in scadere cu 1% estimarile privind exporturile totale de grau ale Rusiei in acest sezon pana la 30 milioane tone.

Rusia va exporta mai agresiv grau in a doua jumatate a acestui sezon, pe masura ce stocurile vor afecta preturile de pe piata interna, este de parere Andrey Sizov. In plus, din cauza recoltei slabe din Franta, Rusia a reusit sa exporte in acest sezon grau pe piete unde nu a exportat anul trecut precum Algeria, Coreea de Sud si Thailanda.