Rusia urmeaza sa devina cel mai mare exportator mondial de grau

Facebook
Twitter

Federatia Rusa are in acest an toate sansele sa devina cel mai mare exportator mondial de grau, datorita unei recolte bogate care ii va permite sa ii intreaca pe alti competitori si sa exporte o cantitate de 30 milioane tone de grau, informeaza publicatia Financial Times, citata de Agerpres.

Departamentul american al Agriculturii estimeaza ca Uniunea Europeana, care anul trecut a fost lider mondial la exporturile de grau, isi va pierde titlul ca urmare a scaderii semnificative a productiei de grau a Frantei, in timp ce pozitia SUA pe piata mondiala a continuat sa se erodeze in ultimii ani.

Regiunea Marii Negre devine pe zi ce trece o forta tot mai mare pe piata internationala a graului, datorita randamentelor ridicate, monedelor slabe si scaderii costurilor cu transportul. Astfel, livrarile de cereale vor creste din nou in acest an, mai ales in conditiile in care productia de grau va atinge in Rusia peste 70 de milioane de tone.

Andrey Sizov, analist la firma de consultanta SovEcon din Moscova, sustine ca cresterea productiei de grau a Rusiei din ultimii patru ani se datoreaza „temperaturilor favorabile si cresterii nivelului tehnologic ca urmare a conditiilor economice bune pentru fermieri in anii precedenti”.

Situatia este complet diferita pentru producatorii francezi, afectati de ploile abundente de la inceputul anului, care au afectat atat randamentele cat si calitatea productiei de grau. Franta este principalul producator de grau din UE, iar in urma scaderii productiei franceze, UE va trebui sa se multumeasca in acest an cu pozitia secunda in topul marilor exportatori mondiali.

Firma de consultanta Agritel estimeaza ca in acest an productia de grau a Frantei va fi de 28,7 milioane tone, mai mica cu 30% comparativ cu cea de anul trecut, in timp ce exporturile in afara UE vor scadea cu 60% pana la 5,1 milioane tone. Pe langa productia scazuta, fermierii francezi sufera si de pe urma preturilor scazute aparute pe piata internationala ca urmare a unor recolte consistente in Australia, Canada, Kazahstan, Ucraina si SUA.

Cotatia graului la bursa de la Chicago a scazut cu 10% de la inceputul anului si pana in prezent, pana la 4,24 dolari per bushel, in timp ce cotatia graului francez de panificatie, convertit in dolari, este practic neschimbata la 5,21 dolari, mai informeaza sursa citata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE