Proteste de amploare in sapte tari europene din cauza crizei laptelui

Facebook
Twitter

Mii de fermieri europeni urmeaza sa protesteze pe data de 12 noiembrie fata de politicile din sectorul laptelui, acestia fiind nemultumiti de preturile mici de comercializare a laptelui la poarta fermei.

Crescatorii de bovine vor participa astfel la actiuni de protest derulate in sapte tari europene: Danemarca, Franta, Italia, Irlanda, Olanda, Elvetia si Spania, conform unui comunicat al Consiliul European al Laptelui – European Milk Board (EMB), organizatie care va organiza aceste manifestatii.

„Criza laptelui s-a raspandit precum un incendiu, deoarece nu exista niciun instrument concret de a-l contracara. Fiecare tara europeana este afectata, iar fermierii lupta in fiecare zi pentru a supravietui”, mai informeaza comunicatul EMB.

Asociatiile de crescatori de bovine afiliate EMB spera ca in urma protestelor de joi mesajul fermierilor sa fie auzit si inteles de oficialii de la Bruxelles, in contextul in care un nou Consiliu al ministrilor agriculturii va avea loc pe data de 16 noiembrie.

O posibila solutie, subliniata de EMB, este punerea urgenta in aplicare a Programului pentru responsabilitatea pietei, un instrument prin care fermierii din acest sector ar putea beneficia mai rapid de sprijin.

La inceputul lunii septembrie, Comisia Europeana a anuntat un pachet de sprijin in valoare de 500 de milioane de euro pentru a ajuta fermierii din sectoarele lapte si carne de porc, afectati de embargoul rus. Din anvelopa totala, Romania a primit 11,1 milioane de euro, pentru ambele sectoare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE