Debut de sezon cu vanzari record pentru grau. Cum vor evolua exporturile

Facebook
Twitter

De la debutul sezonului actual, mai exact de la 1 iulie, si pana in prezent au fost emise licente de export pentru o cantitate de 5.06 milioane de tone de grau din Uniunea Europeana, ceea ce reprezinta cel mai puternic debut din istorie. Cu toate acestea, specialistii avertizeaza ca aceasta situatie nu va continua pe intreaga perioada a sezonului, potrivit Agerpres.

Analistii considera ca, in prezent, cumparatorii si-au facut stocurile de care au nevoie iar graul de calitate slaba din Franta si Germania nu va putea sa concureze cu cel din Rusia si Ucraina.

„Cumparatorii au facut stocuri de grau din UE insa aceasta nu inseamna ca situatia va continua pe intreaga perioada a sezonului. Exista foarte mult grau disponibil in alte parti si va exista foarte multa concurenta”, a declarat Amy Reynolds, economist sef la Consiliul International al Cerealelor (IGC).

In acest an, ploile abundente au afectat recoltele de grau din Germania si Franta, ceea ce va avea ca efect o reducere a exporturilor primilor doi producatori din Europa. Consiliul International al Cerealelor estimeaza o scadere de 25% in acest sezon, pana la 25,5 milioane tone. In paralel, grau provenit din regiunea Marii Negre, unde vremea buna a ajutat la o recolta buna, este deseori mai ieftin pentru cumparatori.

Rusia domina in prezent vanzarile de grau pentru Egipt, acesta din urma fiind cel mai important cumparator mondial de grau. In actualul sezon, se estimeaza ca Rusia ar putea exporta o cantitate record de 30 de milioane de tone.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE