Uniunea Europeana se pregateste de o recolta buna la grau datorita productiei record din Franta

Facebook
Twitter

Uniunea Europeana va inregistra in acest an o recolta buna de grau, in principal datorita productiei record din Franta, informeaza Reuters.

Asociatia Generala a Producatorilor de Grau din Franta (AGPB) estimeaza ca recolta de grau din acest an va atinge un nou record de peste 40 de milioane de tone, in crestere fata de recolta de 37,5 milioane tone inregistrata anul trecut. „In ciuda ingrijorarilor provocate de temperaturile ridicate, am avut unele surprize placute”, a anuntat recent presedintele AGPB, Philippe Pinta.

Pe langa o productie mai mare, unii observatori precizeaza ca Franta va avea in acest an si o calitate mai buna a graului fata de cea de anul trecut, singura exceptie fiind continutul de proteine, care ar urma sa ramana in apropiere de media de 11,1% inregistrata in 2014.

Un alt jucator important pe piata graului din Europa este si Germania, Ministerul Agriculturii din Berlin precizand recent ca recolta din acest an va fi una de 26,4 milioane tone, cu 5% mai mica decat recolta record de anul trecut, dar mai mare decat estimarile anterioare.

„Calitatea recoltei din 2015 este foarte satisfacatoare, graul avand un continut de proteine mai mare decat anul trecut”, a precizat ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt.

In ceea ce priveste Marea Britanie, cel de-al treilea mare producator european, ploile abundente au incetinit recoltatul in cursul acestei saptamani si au ridicat unele semne de intrebare cu privire la calitatea graului.

„Majoritatea graului recoltat in ultima saptamana avea nevoie de uscare in conditiile in care continutul de umiditate varia intre 15 si 21%”, sustine ADAS. Estimarile privind recolta de grau a Marii Britanii variaza intre 15,5 si 16 milioane de tone, in scadere fata de recolta de 16,6 milioane de tone inregistrata anul trecut, mai precizeaza sursa citata.

Ministrul Agriculturii din Romania a anuntat recent ca anul acesta productia medie de grau este de 3,68 de tone pe hectar, comparativ cu 3,64 de tone pe hectar, in 2014.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE