Comisia Europeana activeaza masuri exceptionale pentru sprijinirea sectoarelor lapte si carne de porc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeana va adopta un nou pachet de masuri exceptionale pentru sprijinirea sectoarelor lapte si carne de porc, afectate puternic de embargoul rus, se arata intr-un comunicat al CE.

In acest sens, CE a decis sa activeze, pentru o perioada limitata de timp, posibilitatea ca producatorii precum si organizatiile interprofesionale din sectorul laptelui sa stabileasca niste acorduri voluntare cu privire la productia. Decizia se bazeaza pe articolul 222 din Organizarea Pietei Comune, care prevede adoptarea unor masuri exceptionale in conditii de dezechilibru major al pietei, potrivit europa.eu.

„In interesul agricultorilor din UE, sunt pregatit sa utilizez toate instrumentele legale, atat pe termen scrut si lung, pentru a ajuta fermierii sa faca fata volatilitatii preturilor din piata. Raspunsul nostru este unul cuprinzator, pe baza cererilor primite de la fermieri, in limita legala si a constrangerilor bugetare. Cred ca aceste masuri, coroborate cu cele luate in septembrie, vor avea un impact pozitiv asupra fermierilor europeni”, a declarat Phil Hogan, Comisarul European al Agriculturii.

Comisia Europeana a decis totodata sa majoreze temporar ajutorul de stat pe care o tara membra il poate acorda fermierilor. Mai exact, noua varinta a ajutorului de minimis va fi tot in valoare de 15.000 de euro/fermieri, insa suma va fi acordata o data pe an, nu la trei ani, era in prezent. Totodata, oficialii de la Bruxelles au anuntat ca nu vor impune plafoane nationale pentru acest tip de sprijin.

Plafoane duble de interventie pentru laptele praf degresat si unt

Comisia Europeana va creste si plafoanele de interventie pentru laptele praf degresat si unt de la valorile actuale, 109.000 de tone si, respectiv 60.000 de tone, la 218.000 de tone, respectiv 100.000 de tone.

Intarirea pozitiei producatorului

Rolul si pozitia producatorilor ramane in continuare ingrijoratoare, atrage atentia CE. In acest sens, oficialii de la Bruxelles vor anunta in toamna primele concluzii cu privire la ajutorul european de 500 de milioane de euro oferit agricultorilor in septembrie anul trecut.

Sprijin pentru sectorul carnii de porc

Comisarul Phil Hogan a anuntat ca va analiza propunerile venite din partea fermierilor in ceea ce priveste introducerea unei noi scheme de depozitare privata a carnii de porc. Mai multe detalii despre acest lucru, inclusiv un calendar in acest sens, va fi anuntat in urmatoarea perioada, mai noteaza comunicatul CE.

Totodata, Comisia Europeana subliniaza ca agricultorii pot beneficia de sume importante in vederea realizarii unor campanii de promovare a propriilor produse agricole in UE, precum si la nivel global.

Mai mult decat atat, CE precizeaza ca isi continua eforturile de a ridica embargoul rus asupra produselor provenite din spatiul comunitar.

 

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE