Japonia: Prima ferma robotizata din lume ar urma sa devina complet functionala in 2017

Facebook
Twitter

O firma din Japonia a anuntat de curand va lansa anul viitor prima ferma complet automatizata, in cadrul careia robotii se vor ocupa de la udarea semintelor si pana la recoltarea plantelor.

Compania nipona Spread, cu sediul la Kyoto, estimeaza ca pana la jumatatea anului 2017 ferma va reusi sa produca circa 30.000 de salate pe zi. Mai mult decat atat, japonezii si-au propus ca in urmatorii cinci ani ferma sa poata produce zilnic circa jumatate de milion de salate.

Noul concept al fermei robotizate se bazeaza pe o repartizare verticala a rasadurilor, pe mai multe etajere. Astfel, suprafata fermei nu are mai mult de 5.000 de metri patrati, potrivit Agerpres.

Momentan, semintele sunt in continuare semanate manual, insa restul procesului pana la recoltare este realizat de roboti, a declarat Koji Morisada, responsabil al firmei Spread. Acesta a mai precizat ca automatizarea va reduce la jumatate costurile de productie privind mana de lucru si cu circa o treime costurile privind consumul de energie.

Ciclul de crestere a salatei in ferma nipona este de circa 40 de zile, interval care se calculeaza de la semanarea propriu-zisa pana la livrarea salatei catre supermarketuri.

Japonia se confrunta in prezent cu o lipsa puternica a fortei de munca din cauza imbatranirii populatiei.

ferma japonia 2

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE