Idei de afaceri cu cei mai iuti ardei din lume

Facebook
Twitter

Chiar daca este o activitate agricola considerata „de nisa”, cu o valorificara nu foarte accesibila, cultivarea soiurilor exotice de ardei iuti incepe sa se bucure de un interes tot mai mare si din partea fermierilor romani, in special a celor care nu dispun de suprafete mari de pamant. Un exemplu in acest sens este si Dragos Valentin Ionescu, din Giurgiu, care si-a infiintat, acum 6 ani, propria sa cultura de ardei iuti, din cele mai cunoscute soiuri la nivel mondial: Habanero, Tabasco, Carolina Reaper.

„Am inceput sa iau contactul cu aceste soiuri de ardei iuti in momentul in care am fost plecat in cateva tari africane, din apropierea Marii Meditarene. Dupa 3-4 ani, m-am familiarizat cu modul in care se foloseau in bucatarie, mi-au placut atat de mult, incat mi-am dorit sa incerc cultivarea lor si in Romania. In prezent dispun de un solar de circa 45 mp, unde pregatesc rasadurile si ii cultiv”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dragos Valentin Ionescu.

Micul fermier cultiva in total patru soiuri, printre care si Carolina Reaper, care a fost desemnat in 2013, de Guinness Book, ca fiind cel mai iute ardei din lume, cu o iutime de 1,569,300 SHU.

„Nu am cautat neaparat sa cultiv cei mai iuti ardei din lume. In prezent am soiurile Habanero, Tabasco, Chilli Curry si Carolina Reaper. De exemplu, si pentru mine a fost o surpriza cand, in 2013, Carolina Reaper a fost desemnat cel mai iute ardei din lume. La acea data, imi amintesc ca faceam mai multe experimente, pentru a reusi sa am o germinatie cat mai buna la ei. In ceea ce priveste procurarea semintelor, in general si aceasta activitate e una dificila, in sensul ca exista foarte multe varietati, atat de preturi, cat si de calitate. De exemplu, pentru 10 seminte pe care le comand din SUA am platit cam 20 de dolari, plus taxele de transport. Pe de alta parte, in China, pretul ajunge la 5 dolari pentru 1.000 de seminte”, ne-a mai explicat cultivatorul.

habanero

Soiul Habanero

Iuteala ardeilor este masurata pe baza Scalei Scoville (SHU), care depinde in mare parte de sensibilitatea la capsaicina a oamenilor. Astfel, nu este o metoda foarte precisa pentru a masura concentratia de capsaicinoida, cu toate acestea, concentratia de capsaicina poate fi aproximativ estimata la ~18μM/SHU.

Soiul de ardei iute Carolina Reaper a fost realizat din incrutisarea soiurilor Bhut Jolokia și Red Habanero Pepper. In 2013, Carolina Reaper a fost desemnat ca fiind cel mai iute din lume, devansand Trinidad Scorpion Butch T (1,463,700 SHU) cu peste 100,000 SHU. Ardeiul Carolina Reaper este descris ca avand un gust fructat, dulce, cu o usoara aroma de ciocolata si de scortisoara.

Ardeiul este o specie termofila, iubitoare de caldura, ceea ce inseamna ca semanatul semintelor poate debuta la inceputul lunii martie, in cadrul unei sere. Germinarea poate dura de la 2 saptamani pana la aproape 100 de zile, in functie de soi. Cultivatorii recomanda ca semintele sa fie puse in vase mici, la circa 5 milimetri in pamant, cu maxim 3 seminte din acelasi soi. De asemenea, pentru realizarea rasadurilor sunt recomandate si pelete de turba, acestea ajutand la germinare si fiind mai usor de transplantat.

Dupa ce semintele au germinat si deja si-au format primele doua frunze, acestea pot fi mutate in ghivece mai incapatoare. La aceasta operatiune, micii fermieri sunt atentionati sa tina planta mai mult de fruze decat de tulpina, aceasta din urma fiind foarte sensibila.

tabasco

Soiul Tabasco

„Capacitatea de germinare, rata de succes, se bazeaza foarte mult pe tipul solului in care sunt plantatii ardeii. Un lucru important pe care l-am observat este ca pamantul sa aiba un NPK – Azot (N), Fosfor (P), Potasiu (K), de 10:10:10, sa existe un echilibru relativ perfect”, ne-a mai spus Dragos Valentin Ionescu.

De asemenea, pentru a avea o rata de germinare cat mai buna, cultivatorii trebuie sa asigure plantei o temperatura constanta a solului, intre 28-33 grade Celsius. Pentru a nu modifica prea mult temperatura pamantului, fermierii pot uda planta cu ajutorul unui pulverizator.

Recoltarea fructelor de la ardei incepe in general cand planta are un aspect lucios si carnos. Cu cat sunt culese mai devreme, planta are capacitatea sa ofere si mai multe fructe. In ceea ce priveste pastrarea lor, ardeii iuti pot fi pusi si in congelator, nepierzandu-si iutimea.

Cultivatorul Dragos Valentin Ionescu ofera celor interesat seminte de ardei iuti din soiurile Habanero, Tabasco (15 lei/20 seminte), Chilli Curry (15 lei/30 seminte) si Carolina Reaper (15 lei/15 seminte).
Manevrarea semintelor de ardei iuti trebuie realizata doar cu manusi si masca de protectie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE