Comisarul European pentru Agricultura, Phil Hogan, a salutat noul Acord de parteneriat economic dintre Bruxelles si Japonia, descriindu-l ca fiind „o noua mare oportunitate pentru exportatorii nostri agricoli”.

Acordul va elimina taxele pentru mai multe categorii de branzeturi, care se afla in prezent la circa 29,8%, precum si taxele pentru exporturile de vinuri (15%).

De asemenea, noul acord va permite Uniunii Europeane sa-si mareasca substantial exporturile de carne de vita in Japonia, in timp ce pentru carnea de porc va exista un comert liber, in cazul carnii procesate, si un comert cu taxe reduse pentru carnea de porc proaspata.

Acordul va avea ca scop si asigurarea protectiei produselor europene care au obtinut standarde inalte de calitate precum – indicatiie geografica protejata.

„Acest acord este una dintre cele mai importante si concrete intelegeri incheiate vreodata de Uniuniea Europeana in comertul cu produse agroalimentare. Japonia este o piata foarte mare, matura si sofisticata”, a declarat Phil Hogan.

„Negociatorii europeni au reusit sa dezvolte un acord de comert liber care sa se potriveasca foarte bine cu profilul exportatorului de produse agroalimentare, ceea ce intareste pozitia UE”, a mai spus Comisarul European pentru Agricultura.

Exporturile agroalimentare catre Japonia valoreaza anual circa 5,7 miliarde de euro, statul rasaritean fiind a patra cea mai mare piata exportatoare pentru Uniuniea Europeana.

Share on Facebook