Egiptul renunta la standardul de continut zero de cornul secarei pentru importurile de grau

Facebook
Twitter

Egiptul a decis de curand sa renunte la standardul de continut zero de cornul secarei, pentru importurile de grau, dupa ce traderii de cereale au refuzat sa participe la o licitatie organizata de institutiile de la Cairo, informeaza Bloomberg.

La inceputul acestui an, Ministerul Agriculturii din Egipt a anuntat ca va accepta doar importuri de grau care au un continut zero de cornul secarei, evitand astfel o „posibila infectare a terenurilor agricole”.

Cu toatea acestea, purtatorul de cuvant al Ministerului egiptean al Agriculturii a anuntat, la inceputul lunii februarie, ca expertii din cadrul Ministerelor Agriculturii si Aprovizionarii au cazut de acord pentru a accepta importuri de grau cu un continut de cornul secarei de pana la 0,05%.

Traderii de cereale au boicotat de curand o licitatie organizata de Ministerul Agriculturii din Egipt, dupa ce in decembrie 2015 o nava cu grau francez nu a putut intra in porturile egiptene.

„Anularea licitatiei a trimis un semnal destul de puternic pentru Egipt. Chiar ei recunosc faptul ca este foarte dificil sa se respecte o toleranta zero pentru cornul secarei”, a declarat Stefan Vogel, director de cercetare de piata pentru cereale, de la Robobank International Londra.

In decembrie 2015, Egiptul a cumparat din Argentinta peste 120.000 de tone de grau, fiind pentru prima data in ultimii trei ani cand statul din America de Sud castiga o licitatie organizata de institutiile de la Cairo.

De la inceputul anului fiscal 2015/2016, Egiptul a achizitionat peste trei milioane de tone de grau, printre principalii furnizori fiind Rusia si Romania.

Cornul secarei este o ciuperca fitoparazita din familia Clavicipitaceae, genul Claviceps, ai carei scleroti paraziteaza diferite cereale, mai ales secara.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE