Cum se va distribui ajutorul european de 11 milioane de euro pentru fermierii din sectoarele lapte si carne de porc

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat, joi, modul in care va fi distribuit ajutorul european in valoare de 11,1 milioane de euro, destinat sectoarelor lapte si carne de porc, afectate de embargoul rus.

Pentru sectorul laptelui a fost alocata suma de 8,73 milioane de euro.

„Suma aproximativa este de 240 de euro pe beneficiar pana in 20 de tone. Practic vorbim de 12 euro pe tona, pentru cei care au livrat pana in 200 de tone. Si 2.900 de euro, suma totala, pentru cei care au livrat peste 200 de tone”, a declarat Achim Irimescu.

Pentru a primi aceste sume, fermierii vor trebui sa indeplineasca trei conditii de eligibilitate: sa fie inscrisi in sistemul cotelor de lapte de la APIA, sa aiba incheiat un contract pe o perioada de minim 6 luni cu un cumparator valabil la data depunerii solicitarii, sa prezinte un document fiscal care sa ateste livrarea laptelui, iar productia de lapte livrata catre beneficiar sa fie de minim 5 tone.

Seful MADR a precizat de asemenea ca suma aferenta fiecarui producator va fi calculata de APIA conform cotei individuale de livrari la 31 martie 2015.

In ceea ce priveste sectorul porcine, ajutorul (2, 37 mil. euro) se va acorda in functie de efectivul mediu de scroafe sau/si scrofite in perioada 1 ianuarie – 31 august 2015. Crescatorii, pentru a primi sumele, vor fi nevoiti sa demonstreze ca detin ferme de suine avizate de ANSVSA si inregistrate la Registrul National.

La inceputul lunii septembrie, Comisia Europeana a acordat un sprijin financiar statelor membre in valoare de 500 de milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor din sectoarele lapte si carne.

Din anvelopa totala, Romania a primit 11,1 milioane de euro, la fel ca si Danemarca, dar mai putin decat Cehia (11,2 milioane de euro), Lituania (12,6 milioane de euro) sau Irlanda (13,7 milioane de euro). Cele mai mari ajutoare vor fi acordate fermierilor din Germania, 69,2 milioane de euro, iar cel mai putin vor primi fermierii din Malta, 100.000 de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE