EXCLUSIV Botanoiu, MADR: Culturile insamantate in toamna nu au probleme. Au intrat in iarna mai pregatite decat in 2014

Facebook
Twitter

In prezent, culturile agricole insamantate in toamna au o stare de vegetatie buna, in special cele semanate in epoca optima. Un risc destul de mare poate aparea insa in cazul unei incalziri bruste, care va duce la topirea rapida a zapezii si, in consecinta, la baltirea apei, avertizeaza, Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

„In zonele de sud si sud-est, unde avem suprafete agricole acoperite de un strat de zapada intre 15-40 cm, culturile sunt protejate. Nu sunt probleme. Este important de vazut cum se va iesi din acest ciclu de inghet. In ceea ce priveste culturile care nu beneficiaza de zapada ca strat protector un factor determinant pentru ele este cum au intrat in iarna. Oricum, va pot spune ca acestea au intrat mai pregatite decat in 2014, atunci cand a fost o luna numai cu ploi. Nu s-a putut semana la timp. Nici anul trecut nu au fost cele mai bune conditii, dar oricum au fost mai bune decat in 2014”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.

Un factor determinant pentru dezvoltarea in conditii optime a culturilor insamantate in toamna este modul in care se va produce topirea zapezii, atrage atentia Daniel Botanoiu.

„Un lucru foarte important e modul in care se va duce aceasta zapada, pentru ca daca temperaturile vor creste brusc vom avea o topire accentuata, iar apa va balti, vor fi suprafete care vor fi sufocate de apa. Nu imi doresc asa ceva. Eu sper sa avem o topire lenta a zapezii, cu temperaturi pozitive, insa nu foarte mari”, a mai afirmat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii.

In teritoriu, mai ales in vestul tarii, unde au fost inregistrate in urma cu trei saptamani valori termice neobisnuit de mari pentru aceasta perioada, fermierii raman cu ochii pe culturile de rapita. „Culturile arata foarte bine, si cele de grau si cele de rapita. Exista riscul, daca vor mai exista ferestre mai calde, sa se produca inflorirea la rapita, insa momentan nu este cazul. Stam insa cu ochii pe rapita ca pe butelie.  Pe de alta parte, aprovizionarea cu apa e in parametrii normali. In vestul tarii, culturile sunt bune”, ne-a declarat Dimitrie Musca.

Suprafetele insamantate in toamna anului 2015, la principalele culturi, au fost: 1.993.932 ha (grau), 8.569 ha (secara), 83.867 ha (triticale), 292.146 ha (orz), 77.788 ha (orzoaica toamna), precum si 471.396 ha (rapita), conform datelor MADR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE