Daniel Botanoiu: Fermierii vor recolta mai devreme culturile de toamna datorita iernii calduroase

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii vor recolta mai devreme decat perioada normala culturile insamantate in toamna, datorita iernii calduroase, anul agricol fiind unul „total diferit” fata de cel precedent, este de parere secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, potrivit Agerpres. Oficialul MADR a mai subliniat ca in prezent culturile de toamna sunt intr-o stare avansata de dezvoltare.

„Culturile insamantate in toamna sunt dezvoltate corect in aceasta perioada din aprilie. Este un an cu culturi destul de avansate, la orz chiar a aparut spicul si burduful. Variatiile de temperatura pot fi o problema, dar daca temperaturile nu se duc sub 10 grade Celsius si nu sunt persistente, acestea nu vor afecta culturile foarte mult. Culturile sufera doar daca variatiile sunt bruste pentru ca planta consuma mai multa energie ca sa se adapteze, fie la temperaturi ridicate, fie la cele scazute, si aceasta pierdere de energie inseamna o diminuare a calitatii pe productia finala. Deocamdata nimeni nu poate sa evalueze ce nivel al productiei vom avea in acest an, deoarece in prezent sunt dezvoltate corect si orzul si grau si rapita. Nu trebuie sa uitam ca anul acesta culturile se vor recolta mai repede decat in anii anteriori pentru ca am avut o iarna calduroasa si au pornit mai repede in vegetatie decat de obicei. Va fi un an total diferit fata de anul trecut”, a declarat Daniel Botanoiu, pentru Agerpres.

Secretarul de stat in MADR a precizat de asemenea ca in ceea ce priveste vita de vie, aceasta nu a suferit foarte mult din cauza fenomenelor meteo din aceasta primavara, insa, in cazul pomilor fructiferi, mai ales pentru caisi, „situatia este ireversibila” daca acestia au pornit in vegetatie, iar ulterior temperaturile au scazut sub 2 grade Celsius, mai informeaza sursa citata.

Potrivit prognozei agrometeorologice pentru perioada 23 – 29 aprilie, instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice, intensificari temporare ale vantului si izolat caderi de grindina, in majoritatea regiunilor agricole. De asemenea, se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.

Rezerva de umiditate accesibila plantelor de grau de toamna pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra in cea mai mare parte a Crisanei, centrul si sud-estul Dobrogei, nordul, estul si vestul Moldovei, sud-vestul si local in centrul Transilvaniei, izolat in nord-vestul Banatului.

In stratul de sol 0-20 cm / ogor, aprovizionare cu apa se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii. In centrul si sud-estul Dobrogei, Crisana, nordul, nord-vestul si izolat in estul Moldovei, sud-vestul Transilvaniei, nord-vestul Banatului, se va semnala seceta pedologica moderata si izolat puternica, informeaza ANM.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE