Fermierii romani au inceput sa se pregatesc pentru recoltare, deoarece in mai putin de doua saptamani vor strage de pe camp primele cantitati de orz. Daca la inceputul primaverii, starea de vegetatie a plantelor avea un avans de circa 2 saptamani, temperaturile scazute din aprilie au readus culturile la calendarul obisnuit.
„Suntem in grafic in ceea ce inseamna starea de vegetatie a culturilor. Daca ne-am bucurat de o primavara mai timpurie si am crezut ca avem un avans de 2 saptamani de vegetatie, temperaturile din ultima vreme, din luna aprilie si inceputul lui mai in mod special, care au fost mai scazute decat in mod normal, practic ne-a luat acel avans, l-a anulat”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, fermierul bacauan Laurentiu Baciu.
Liderul LAPAR a mai precizat ca recoltarea va incepe in acest an, la rapita si orz, in jurul datei de 15 iunie. In ceea ce priveste graul, acesta ar urma sa fie recoltat in jurul datei de 1 iulie in sudul tarii, si dupa circa o saptamana, in restul.
De asemenea, si in judetul Ialomita avansul starii de vegetatie a fost anulat de temperaturile scazute din aprilie si mai.
„Graul si rapita, desi aveau un avans, au intrat acum in grafic. Culturile arata bine la aceasta ora. La culturile de primavara sunt putin intarziate din cauza temperaturilor mai scazute. Cred ca vom recolta ca intr-un an obisnuit, adica orzul pe la 15 – 20 iunie, iar graul pe la sfarsitul lui iunie, inceput de iulie”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Nicolae Sitaru, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli de Cereale si Plante Tehnice din Ialomita.
Si in vestul tarii, starea culturilor este una promitatoare, mai ales datorita ultimelor precipitatii. „Cu ultimele ploi care au venit acum, putem spune ca totul este in regula. Culturile sunt bune, ploile au ajutat la umplerea bobului de grau. Ne pregatim sa recoltam orzul in circa doua saptamni, iar grul in aproximativ o luna”, ne-a declarat Ioan Andru, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli Agrara din Arad.
In judetul Prahova, precipitatiile abundente din ultima perioada au condus la fenomenul de baltire a apei, lucru care afecteaza o parte din terenurile agricole cultivate.
„Rapita arata bine si faorte bine, graul este si el in regula, doar ca pe ici pe colo vor fi pierderi din cauza baltirilor. La fel se intampla si pentru orzul, acesta e cel mai afectat de baltiri. Vom incepe recoltarea pentru rapita si orz cam pe la 20 iunie, iar graul pe la 1 iulie”, ne-a declarat Adrian Mocanu, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli de Cereale si Plante Tehnice Prahova.
Potrivit Ministerului Agriculturii, in toamna anului 2015 au fost insamantate cu grau 1,993 milioane hectare (ha), cu secara – 8.569 ha, triticale – 83.867 ha, orz de toamna – 292.146 ha, orzoaica de toamna – 77.788 ha si rapita – 471.396 ha.