Cumpanasoiu (AM-POP): Avem 83% absorbtie de fonduri europene pe vechiul POPAM. Este peste asteptari

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Romania are in prezent o absorbtie de 83% a fondurilor europene in cadrul vechiului Program Operational de Pescuit si Afaceri Maritime (POPAM) 2007-2013, urmand ca acesta sa fie inchis cu o absorbtie de „84 – 85%”, a declarat directorul general al Autoritatii de Management pentru POP din cadrul Ministerului Agriculturii, Ciceronis Cumpanasoiu.

„Ssuntem undeva la aproape 83% absorbtie pe vechiul program. Probabil undeva in jurul lui 84-85% vom inchide. Sigur ca toata lumea isi doreste 100%, insa vreau sa va spun ca a fost un program care a pornit foarte greu, delicat, si poate ca si lipsa de experienta in derularea fondurilor europene a fost o cauza. Ma rog, au fost cateva fonduri de pre-aderare, dar se pare ca nu am invat foarte multe. E o absorbtie peste asteptari, eu ca director general sunt multumit si bucuros de aceasta absorbtie”, a declarat Ciceronis Cumpanasoiu, directorul general al Autoritatii de Management pentru POP din cadrul Ministerului Agriculturii.

Intrebat daca se mai poate face ceva in majorarea procentului de absorbtie, directorul general AM POP a precizat ca mai exista o serie de cereri de rambursare care urmeaza sa fie procesate.

„De putut nu se mai poate face nimic. Platile care au trebuit facute pe vechiul program s-au incheiat la 31 decembrie 2015. Tot ce s-a facut atunci intra in absorbtia 2014-2020. Noi nu am epuizat procesarea tuturor cererilor de rambursare care au fost depuse. Noi am dat o perioada de gratie beneficiarilor sa ne depuna cererile de rambursare. Nu aveau timpul necesar sa faca plati in 31 si sa ne depuna pana in 31 cererea. Mai au o luna de zile sa depuna cererea de rambursare”, a mai spus Ciceronis Cumpanasoiu.

De asemenea, Cristian Badiu, reprezentant al Comisiei Europene in Romania, a precizat ca vechiul POPAM 2007-2013 a debutat tarziu.

„Programul a inceput tarziu, undeva in 2010 efectiv. Este totusi important de vazut evolutia sa pozitiva. Am avut si zone care au inceput si mai tarziu de 2010, precum Axa 4, care a inceput in 2012, si care totusi a avut o absorbtie de peste 50%. Sunt zone de performanta, trebuie vazute ca succese. Exista si zone, fireste, in care este nevoie de investitii, imbunatatiri, insa totul trebuie pus in balanta”, a spus Cristian Badiu.

Ministerul Agriculturii a lansat oficial, joi, 21 aprilie 2016, la Tulcea, noul Program Operational de Pescuit si Afaceri Marime (POPAM) 2014-2020. Strategia acestui program isi propune: cresterea productiei in acvacultura, piscicultura si procesare, cresterea profitabilitatii operatorilor economici, conversia biodiversitatii si protectia mediului, mentinerea si crearea de locuri de munca.

Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime (FEPAM) este fondul Uniunii Europene destinat politicilor europene in domeniul pescuitului si al afacerilor maritime in perioada 2014-2020. Romania dispune de o alocare financiara europeana de 168,4 milioane de euro, la care se adauga 25% din bugetul national.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE